Odp: Regeneracja
Po regeneracji turbiny auto nie jedzie.
Witam wszystkich, padło mi turbo w focusie. Oddałem do regeneracji, dowiedziałem się, że ktoś zrobił z turba "hybryde" środek ślimaka został przetoczony (powiekszony) i części wsadzone od turba 130konnego i przy tym komputer wtryskow był też robiony. Gościu wsadził jakieś części prawdopodobnie od jakiego 130konnego tdi (sam nie wiedział z jakiego to modelu). Przypomnę ze chodzi o Focusa mk1 1.8tdci 100km. Przy odbiorze turbosprężarki gościu mi mówi ze zmienił ustawienia turbiny na fabryczne. Pamiętam jak mówił o jakimś ciśnieniu ze fabrycznie ma być 6 barów a u mnie było ponad 7 barów. Lecz doszliśmy do wniosku, że skoro był "tuning" i te ustawienia zostały zmienione to lepiej żeby zostało tak jak było i poszedł zmienić, powiedział ze zmienił na przybliżona wartość tego co było i będę dobrze. Stwierdziłem ze skoro tak mówi to może będzie... Zapłaciłem 600zl. Okazało się ze auto jednak nie jedzie słaby dół zbiera się powoli i od 3.5 tys obr. przestaje się zbierać. Co może być tego przyczyną czy zmienione wartości w ustawieniach czy może coś innego ma jeszcze na to wpływ. Powiem jeszcze, że wcześniej Focus od 2tys w niemal w fotel i kręcił się do końca jak szalony. Wiem ze diesla się tak nie kręci ale auto mam już 3lata wiec parę razy się zdążyło ;-). Powiedzcie mi gdzie może tkwić problem. I jak to ewentualnie załatwić jeżeli gościu bd się wypieral, że to nie jego wina i bd mi wciskać ciemnote. Jeszcze dziś się wybieram z reklamacja i wiem ze koszty wyciągnięcia turba mnie nie ominą ale jeżeli nie zrobi to chciałbym zwrot pieniędzy (cokolwiek). Piszcie jeżeli coś przychodzi wam do głowy. Pozdrawiam.
|