1.8TDCI Szarpie na niskich obrotach i kilka innych
Witam,
Stałem się posiadaczem Mondeo MKIV z silnikiem 1.8 TDCI 125KM.
Zrobiłem samochodem 2000 km i mam kilka obserwacji, co do nieprawidłowej pracy i z tego wynika kilka pytań.
Samochód ma w tej chwili niemal 190 kkm.
Na początku wszystko było wszystko ok. Jednak przy dłuższej trasie okazało się, że samochód zaczął szarpać na początku bardzo sporadycznie przy obrotach 1800 – 2000. Na temat trochę poczytałem, ale brak wniosków, albo temet nie rozwiązany, albo różne rzeczy były przyczyną (zawór podciśnieniowy sterowania turbo, pęknięta gumowa rurka od intercoolera, filtr paliwa, rura miedzy IC a EGR, czujnik położenia sprzęgła, wężyki od podciśnienia, sterowania turbo itd.)
Teraz szarpanie jest trochę częstsze i nie tylko po przejechaniu dłuższego dystansu.
Szarpie przy lekko wciśniętym gazie i spokojnej jeździe w zakresie 1800 – 2200 RPM.
Szarpie czasami przy ruszaniu na drugim biegu w okolicy 2000 (tu już przy mocniej wciśniętym gazie).
Na luzie na postoju z wciśniętym gazie odczuwalne jest lekkie trzęsienie nadwoziem przy obrotach 1300 – 1800. Tu myślałem o dwumasie, ale innych objawów brak na razie.
Generalnie samochód nie kopci. Zdarzyło się tylko raz, że wypuścił większą chmurę (szarą) przy odpalaniu. Jednak było to po postoju 3 dniowym. Wtedy nie odpalił od razu – po ułamku sek. od przekręcenia kluczyka, a rozrusznik musiał zakręcić kilka razy (ze 3 - 4 sek.) po przekręceniu kluczyka.
Przyspieszanie - doładowanie odczuwalne jest najbardziej na 3 i 4 biegu ok. 2100 – lekko wgniata w fotel, pozostał biegi bardziej płynnie. Czy tak ma być?
Do wymiany jest miska olejowa – korozja i mały wyciek spod uszczelki miski (właściwie nie widoczny ubytek oleju).
Samochód miał zmieniony rozrząd z kasetą.
Liczyłem się z wymianą sprzęgła z dwumasą i tej miski, ale widzę, że chyba potrzeba by było lepszej diagnostyki.
Co polecacie sprawdzić na początek? Jestem laikiem w dziedzinie TDCI i nie chcę tak jeździć, żeby nie wpędzić się w poważniejsze koszty i awarie.
Czy w Płocku na chwilę obecną polecacie jakiś warsztat gdzie można oddać samochód na uczciwą i sensowną diagnostykę/naprawy?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Piotr
|