Temat: [S-MAX 2006-2015] 2.0 tdci falowanie obrotów
View Single Post
Stary 22-11-2015, 19:51   #2
robi_s
ford::beginner

Imię: Robert
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Nierówne obroty na biegu jałowym

Witam,
od jakiegoś czasu obserwuje w moim maxie niepokojącą rzecz.
Może ktoś miał z czymś podobnym do czynienia i coś poradzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Otóż czasami, na wolnych obrotach ( nie ważne czy silnik jest zimny czy ciepły ) obroty zaczynają falować.
Tak jakby bardzo delikatnie ktoś dodawał gazu. Jest to nie do zaobserwowania na obrotomierzu - tylko na słuch.
Dzisiaj miałem okazję postać chwilę na zewnątrz auta.....chodził normalnie i nagle włączył się wentylator, obroty zaczęły falować i momentami nawet mrugać światła - tak mijania jak i oświetlenie kabiny....
Sprawdziłem wskaźnik temperatury ale wskazówka nie była nawet na pierwszej kresce, klimatyzacja wyłączona. Z odbiorników prądu tylko światła.
Nie kumam dlaczego włączył się wentylator ??
Padł jakiś czujnik i go włącza ?? Ale dlaczego falują obroty i mruga oświetlenie ??
Dodam , że mam padnięty jeden z czujników temperatury na katalizatorze ale to chyba nie ma z tym nic wspólnego...
Dodatkowo w czasie jazdy na 3 i 4 biegu czasami wyczuwa się delikatne szarpanie w okolicy 1200 - 1500 obr/min

DPF odpada bo już go nie mam. Usunięty ok 10 miesięcy temu i do teraz nie było żadnych problemów...

Przychodzi komuś do głowy jakiś pomysł ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
robi_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem