odpala w kratkę, napięcie jest ok, akumulator nowy
Witam, mam problem z odpalaniem focus mk1 2003 rok Auto raz odpala, drugi raz nie.
-Akumulator prawie nowy kupiony rok temu
-sprawdziłem napięcia na wyłączonym silniku,na właczonym też i podczas rozruchu tez- i wszystko jest jak w ksiązce
Pierwszy raz jakmi nei odpalił przeczyscilem klemy dokładnie i odpalił. ale po tym przeczysczeniu chwile było ok i znowu nie zawsze odpałil.
1.Przykład wsiadłem do auta nie odpałil, próbuje 3 razy i dalej nic. wiec zostawilem auto wrocilem za 5 minut i odpalil za 1 razem. jak nie odpalał to słychać bylo takie "cykanie", rozrusznik nie krecił,takze jak nie odpała to tylkko słychac :"cyk cyk".
2. drugi przyklad jest taki wsiadlem i odpalalem auto i gasilem odrazu. 3-4 razy odpałil a za 5 już nie. 6 i 7 raz nie. poszedlem wrocilem za 10 minut i odpalił odrazu.
Proszę o radę czy to problemy z rozrusznikiem, bendiksem czy czym. co mam sprawdzić ?
Autem jezdze juz prawie 8 lat wiec nic nie bylo robione jeszcze z rozrusznikiem.
jedyne co tam bylo wymieniane 6 lat temu od strony zapłonu to cewka zapłonowa, no i wiadomo swiece i kable ale wiadomo ze o cewke tunie chodzi
p.s kolega mi cos mowi ze albo rozrusznik albo bendiks z automatem i zebym sprawdzil kable od akumulatora które idą do rozrusznika plus i od minusa masa. proszę fachowców o porade co jeszcze sprawdzić.
|