Temat: [Focus 2008-2011] Nie da sie odkręcić bata anteny
View Single Post
Stary 24-11-2015, 21:27   #17
alberto6
ford::amateur

Imię: Artur
Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: brak
Domyślnie Odp: Nie da sie odkręcić bata anteny

Witam.
I w moim ff mk2 pojawił się problem z odkręceniem anteny. O ile większość chce wykręcać baty po to, żeby korzystać z myjni automatycznych, o tyle u mnie jest problem z "czystością" w odbiorze radia. W pierwszej kolejności przyszedł mi na myśl bat anteny że to on może być przyczyną, no ale przy próbie wykręcania zonk:mad.
Radio niby odbiera, ale w takich miejscach jak droga z ekranami po dwóch stronach ulicy, lub górzystych terenach, jakoś odbioru pozostawia wiele do życzenia. Mam porównanie do drugiego auta, którym robię te same trasy i różnica jest spora.
Zdejmowałem już oświetlenie wewnątrz, dostałem się od spodu do stopki, przeczyściłem zaśniedziałe elementy (trzpień metalowego elementu który wchodzi od dołu w podstawę anteny). Posprawdzałem też wizualnie kable i wtyczki przy wejściu do radia i niby wszystko wygląda ok, a radio nie gra tak jak powinno. Z płyty gra pięknie.....
Pozostały mi więc ewentualnie dwie przyczyny: kabel lub bat anteny.
Przejdźmy do bata - tak jak wspomniałem, próba odkręcenia nie powiodła się. Próbowałem kombinerkami ze szmatką, psikałem WD40, ale bez skutku. Przyjrzałem się jednak dokładniej konstrukcji anteny i wygląda na to, że psikanie WD40 jest praktycznie bezsensowne. Dlaczego ? A to dla tego, że trzpień, na który wkręcany jest bat, znajduje się na podstawce i skierowany jest do góry. Penetrowanie zapieczonego gwintu jest więc bardzo znikome ...WD40 nie popłynie raczej do góryGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wpadłem więc na taki pomysł, żeby odkręcić podstawę anteny wraz z batem, odłączyć od przewodów, odwrócić do góry nogami i wtedy dopiero traktować WD40. Może i Ameryki nie odkryłem, a może okazać się to dobrym pomysłem. Teraz zrobiło się trochę zimno, pada deszcz i/lub deszcz ze śniegiem, ale jak będzie trochę cieplej, postaram się wdrożyć pomysł w życie. Prosił bym jeszcze kolegów, którzy zdecydowali się o usunięcie otuliny z dolnej części anteny o podrzucenie jakiejś fotki. Myślę, że pomogło by to przy znalezieniu odpowiedniego miejsca, w którym złapać kluczem (jeżeli mój mniej inwazyjny sposób nie pomoże).
alberto6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem