Temat: [Ogólne] iCar3 WiFi - review
View Single Post
Stary 25-11-2015, 21:59   #1
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie iCar3 WiFi - review

Wreszcie dotarl do mnie interfejs Vgate iCar3 WiFi. Wlasciwie nie bedzie to review a pierwsze odczucia.

Przy wyborze iCar'a wazny jest wybor sposobu komunikacji: BT nie dziala na iPhone (podobno ograniczenie narzucone przez Apple). WiFi powinno dzialac z wszystkimi urzadzeniami (jest troszke drozszy). mam iP5 - wybor byl oczywisty.

Na przesylke z Chin czekalem 1,5 mies. Kosmicznie dlugo. Ale chyba mialem pecha. Pudelko ladne (Apple style), ladnie wypelnione gabka. Za to daje plusa. Zanim podlaczylem do auta, zainstalowalem w telefonie 2 aplikacje: Accurate - dedykowany software (free) oraz ForScan Lite (platny)

Po podlaczeniu, na pierwszy strzal poszedl Accurate. BTW beznadziejna nazwa programu. Sprobujcie cos znalezc w google. Poza tym adres strony producenta, jaki widnieje w app store prowadzi do jakiejs strony na ktora FireFox nie chce wpuscic.

Proba polaczenia: Connecting.... i connection failed. Niestety mimo przeczytania instrukcji nie udalo mi sie polaczyc z interfejsem. W ustawieniach Accurate nie znalalem mozliwosci ustawienia portu (35000). przyznam ze mialem chwile zwatpienia ze interfejs w ogole nie dziala.

Na drugi ogien poszedl FORScan Lite. Ten sie polaczyl, choc trwalo to dluzej niz oczekiwalem. Zapytal sie czy interfejs supportuje wszystkie CANy, odpowiedzialem ze tak co spowodowalo wyskoczenie bledu HLA malfunction i zaswiecila sie kontrolka ESP Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po skasowaniu jednak wiecej sie ten blad nie pojawil.

Dalej chwile go testowalem i mam takie oto spostrzezenia:
1. Jest maly, ale nie wystarczajaco aby zamknac klapke zlacza diagnostycznego. Troche slabo bo jezdzic z otwarta nie jest wygodnie
2. Aktywne polaczenie WiFi (w iPhone) powoduje ze telefon ciagnie internet wlasnie przez to WiFi. W rezultacie nie mamy dostepu do netu (mimo ze powinien byc przez siec GSM). Chyba ze ja nie umiem. Musze poszukac/popytac.
3. iCar3 ma automatyczna funkcje usypiania, ktora sie aktywuje po 30 min nieuzywania. Niby mialo to oszczedzic aku. No ale q.. jak to to znowu aktywowac? Wylaczenie silnika nie wystarcza. Nie ma przycisku (iCar2 ma). Trzeba wyjac i wlozyc do zlacza. Aha.. te 30 min sie liczy od nieuzywania interfejsu, nie od wylaczenia auta.
4. chyba slaby transfer. ForScanLite napisal ze spoznienie jest na poziomie 75ms (slow)
5. Dosc niewygodnie sie wyciaga ze zlacza.

Dalej pare uwag odnosnie ForScan Lite.
  1. Ten mimo ze dane odbiera w realtime (oferuje wykresy i odtwarzanie nagranego sygnalu, gdzie widac plynnosc), to podczas monitorowania real-time wskazowki aktualizuja swoja pozycje co 1sek. Mozliwe ze inne programy daja lepiej rade.
  2. Predkosc pokazuje jakby wg wzoru 0.1 * predkosc + 100, np. zamiast 20 km/h pokazuje 102, zamiast 40 - 104 etc
  3. Nie wiem czy tak musi byc, tak samo dziala wiekszy brat na PC. Ale monitorowac mozna tylko PIDy z jednego modulu w danej chwili.
W chwili obecnej jest to dobra alternatywa (dla laptopa z kablem) zeby przegladnac bledy i je skasowac. No dobra - popatrzylem na wartosci DPF Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Myslalem ze bede mogl iCar'a podlaczyc i zapomniec, ew podlaczyc sie z nim kiedy bede chcial bez wplywu na inne funkcje telefonu czy wygode uzytkowania ale chyba tak rozowo nie bedzie.

Jesli macie jakies uwagi, doswiadczenia, moze rozkminiliscie jak sie polaczyc programem Accurate to zapraszam do wymiany doswiadczen.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 25-11-2015 o 22:05
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem