View Single Post
Stary 29-11-2015, 15:39   #26
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI 163 km zrobiony na 200km z dziurą w tłoku

Panowie! @lukas_ko w tytule tematu masz "163 kilometry na 200 kilometrów" a @TuneFORCE pisze "leci się 100 koni mechanicznych z butem w podlodze". Ja rozumiem, każdy się domyśli i przetłumaczy ale według mnie takie rzeczy nie przystoją w tym dziale. To nie forum onetu.

A orientujecie się czy jest jakiś czujnik temperatury oleju w silniku, z którego odczyty można by podglądać przez OBD? FORScan Lite na Andka/iPhone i do tego jakiś elm bezprzewodowo i można sobie pomierzyć. Tak pomierzyłem temperaturę oleju w skrzyni podczas takiej jazdy. Gdy było 30+C na dworze po ciągłej jeździe kilkadzisiąt, może sto z hakiem km z prędkościami 180-200kph, dobiło mi raz do 124C. Za łeb się złapałem jak to zobaczyłem. Wtedy zapadła decyzja o montażu dodatkowej chłodnicy. Przy nastepnej wymianie oliwy w ASB wsadzam ją.

Tyle, że po montażu dodatkowej chłodnicy może pojawić się problem z właściwą temperaturą oleju podczas normalnej jazdy. Co wtedy? Z drugiej strony jeśli ktoś jeździ tak jak lukas_ko czy ja to nie ma z tym problemu. Do jazdy w koło komina mam drugi samochód. Niech będzie, że pojazd bo...C4 w benie.