Lewy pobór prądu, rozładowanie akumulatora
Witam, mam ostatnio dość poważny problem z moim Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM z 2003 roku, jest to model z końca roku ponoć już model na 2004!
Problem pojawił się po naprawie alternatora, wymieniony został regulator napięcia, i od tamtej pory przez noc potrafi mi się rozładować akumulator! Aktualnie jest już nowy akumulator ale to nie zmieniło nic, sprawdzany był alternator pod względem lądowania, samochód już był u 2 elektromechaników i za każdym razem odbieram auto z diagnoza ze wszystko jest sprawne a dokładnie pobór prądu i lądowanie w normie a nawet już odpowiedz uzyskałem że książkowe! Choć u pierwszego usłyszałem wypowiedz proszę wymontować ten wynalazek z bagażnika kolo dvd od nawigacji i będzie dobrze! Pomyślałem ze adapter video Mari się uszkodził ale zasilany był po zapłonie wiec nie bardzo mi pasowało że to on powodował na wyłączonym zapłonie prąd pobiera!
Zacząłem sam szukać i podpiąłem miernik do klemy i słupka dodatniego aku, wynik 0,2A! Zacząłem wyciągać po kolei bezpieczniki i przekaźniki ale nie ma efektu, oprócz bezpiecznika nr 7 - 50A, w kabinie to samo bez zmian!
Ale poczytałem na forum ze u kilku kolegów tez był podobny problem, a to centralny, pompa ABS, regulacja lub grzanie foteli!
Bezpieczniki od fotela regulacji i grzania wyciągnięty ale bez efektu, także i pompy ABS bez zmian.
Ale po wyciągnięciu bezp nr 24 (napęd centralnego zamka) i 25 (światła awaryjne) w kabinie klika jakiś przekaźnik i pobór prądu spada do 0,02A, po włożeniu tych dwóch bezpieczników pobór wraca, oddzielnie nic się nie dzieje tylko gdy obydwa bezpieczniki wyjmę to pobór znika!
czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, albo czy ktoś wie za co one odpowiadają jeszcze dodatkowo te bezpieczniki?
|