View Single Post
Stary 29-11-2015, 22:38   #1
truman20
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3
Silnik: 1.6 TDCi 95
Rocznik: 2013
Domyślnie Naprawa gwarancyjna perforacji - odmowa naprawy

Witam.

Mój Focus MK1 jest jeszcze w tym roku na gwarancji perforacyjnej. Po oględzinach na przeglądzie stwierdzono korozję krawędzi klapy bagażnika, tylnych błotników przy styku nadkola z rantem błotnika oraz przednich błotników od strony progu. Do naprawy gwarancyjnej zakwalifikowana została tylko klapa bagażnika. Niestety na resztę elementów dostałem odmowę, bo rzekomo te elementy nie podlegają gwarancji perforacyjnej. W tłumaczeniu otrzymałem informację, że korozja błotników wzięła się z wypiaskowania lakieru przez brud spod kół. Dodam, że prawy tylny błotnik był wymieniany w zeszłym roku na gwarancji właśnie z powodu korozji i praktycznie po pół roku zaczął korodować w tym samym miejscu. Przednie błotniki od strony progów również zaczęły korodować ze względu na dostający się tam brud spod kół, ale korozja nie postępuje od zewnątrz, tylko od wewnątrz, co widać ewidentnie. Na tylnych błotnikach również korozja postępuje od wewnątrz, bo ewidentnie widać bąble a jak widać bąble, to nawet taki laik jak ja, jest w stanie stwierdzić, że korozja postępuje spod lakieru. W związku z tym mam pytanie, co zrobić z tą sprawą? Pisać pismo do rzecznika praw konsumentów? Pisać pismo bezpośrednio do Forda do Warszawy? Wezwać rzeczoznawcę? Sądzić się z Fordem?
truman20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem