Temat: [Focus 1998-2004] Bardzo mocne dymienie
View Single Post
Stary 30-11-2015, 18:37   #60
wypasacz
ford::amateur

Imię: PIotr
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI 115
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Bardzo mocne dymienie

Witam Panowie,
Podepnę się pod temat jeśli można. Usterki te niby wałkowane już kilka razy ale jednak nie do końca się zgadzają z moimi, a mianowicie. Jadąc do pracy ostatnio, akurat było pod górkę zaczęła mrugać kontrolka świec, ale samochód nie zgasł jechał dalej. Zaczął coś głośniej chodzić, ma mniej mocy (tak jakby turbo się nie włączało) i nie może się wkręcić wyżej niż około 3200 obrotów. Dojechałem do pracy. Po całym dniu postoju miałem problem z zapaleniem, po kilku próbach musiałem przytrzymać trochę gazu aby nie zgasł, chodził jak traktor, strasznie klekotał tak nierównomiernie, a dymu białego była ogromna ilość. Cały czas mruga kontrolka świec, nie ma mocy i nie kręci się wyżej niż ok 3200 obr/min.
Jakieś 50-60 tys temu były regenerowane wtryskiwacze, wiem to na pewno bo auto kupiłem od mojego znajomego.
Myślałem, że to wina paliwa, bo akurat było wtedy -10 stopni, a kilka dni temu tankowałem gdzie indziej niż zwykle więc dolałem skydd'a zalałem do pełna tam gdzie zawsze tankuję, ale na razie lipa.
Filtr paliwa wymieniany jakieś 3 tys temu przy serwisie zimowym (filtry, olej itp...). Błędów żadnych DTC nie wskazuje jak wejdę w tryb serwisowy. Odpiąłem na jakąś godzinę akumulator, ale nic to nie dało, jak tylko przekręcę kluczyk sprężynka zaczyna mrugać. Zastanawia mnie to, że kontrolka świec mruga, ale samochód jedzie do tych 3200 obr/min. nie tak jak inni opisują, że gaśnie... Coś, ktoś może podpowie?
Piotrek
wypasacz jest offline   Odpowiedź z Cytatem