Cytat:
|
Wydaje mi się, że montaż chłodnicy oleju i czujnika temperatury oleju w tym samochodzie nie będzie takie proste, po drugie tego typu modyfikacje zawsze niosą ze sobą większej awarii. .może jakieś wersje USA robione na Texas czy Californie mają jakieś lepsze rozwiązania jeśli chodzi o temperatura oleju i chłodzenie oliwy?
|
Grzesiek ale ja nie widzę nic trudnego w tym aby zamontować dodatkowo czujnik temperatury oleju w misce tym bardziej że mam stać rozebrany stary silnik i widzę dokładnie co i jak można zrobić, a w misce jest dodatkowy gwintowany otwór na montaż czujnika poziomu oleju ponieważ francuskie auta z tym silnikiem takowy mają wiem bo mam C5 z tym silnikiem więc jeśli chodzi o czujnik temperatury to mam już gotowe miejsce i nie ma problemu.
Co do chłodnicy oleju to okazało się że w tym silniku jest już zamontowana fabryczna chłodnica oleju chłodzona płynem chłodniczym i jest ona zamontowana zaraz pod filtrem oleju silnika tylko że ta chlodniczka jest bardzo malutka bo ma wymiary około 12 cm na 7 cm teraz tylko wystarczy zamontować większą.
Więc już zdemontowałem oryginalną chłodniczke i jadę do firmy która dorabia wszelkiego rodzaju chłodnice aby dorbili do mojej jedno wejście i wyjście na olej i chce dołożyć chłodnice pod zderzak przed chłodnice klimy już większą ale nie za dużą aby nie przesadzić np. o wymiarach 30 cm na 7 cm i myślę że to rozwiąże problem wysokiej temperatury oleju a co za tym idzie przy trochę ostrzejszej jeździe autostradą będzie odpowiednie chłodzenie oleju silnika i co za tym idzie tłoki też będą miały lepsze chłodzenie.
Przecież wiele aut ma dodatkowe chłodnice np. silniki w Audi większe motory mają taką pod zderzakiem no i te silniki 2.0 tdci też je mają ja tylko je zwiększe przez co będą bardziej wydajne i lepiej oddadzą ciepło.
Np. auta które jeżdżą w sporcie też mają takie chłodnice po to aby silnik lepiej oddawał ciepło.
Dodatkowo każde zwiększenie mocy każdego silnika czy to będzie benzyna czy diesel wiąże się z zwiększeniem temperatury i to wynika z fizyki więc myślę że zwiększenie chłodnicy oleju powinno tylko polepszyć oddawanie ciepła.