Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna
Od dzisiaj przez kilka dni jeżdżę mondeo mk5 2.0 TDCi 150kM, furka z Bemo w Szczecinie z Pomorskiej. Świetny kokpit, materiały, jakość jest ok, wyciszenie kabiny bardzo dobre. Zestrojenie silnika ze skrzynią biegów dosyć agresywne, przez to ma się wrażenie, że samochód jest szybszy niż w rzeczywistości. Sprzęgło, przy tej pozycji za kierownicą, gdzie nogi leżą dosyć płasko jest za twarde, w mieście w korku noga "odpada" Zawieszenie bardzo komfortowe, w stosunku do poprzedniego modelu wręcz "miękkie" ale mi bardzo się spodobało. W poprzednim modelu było za twarde, mało komfortowe ale lepiej się "czytało" drogę. Ale to nie samochód na tor wyścigowy i ta jakość zawieszenia jest ok. Samochód wyposażony w system start/stop, minus tego patentu w mondeo to, że po zatrzymaniu na światłach, po wyłączeniu silnika, nie włącza się hamulec ręczny, chyba? W golfie VII, jest taki patent, można go aktywować lub nie. Tempomat, w moim c-max, bardzo podoba mi się manetka pod kierownicą cancel/aktiv, tutaj dwa oddzielne przyciski, trzeba odrywać lekko dłoń od kierownicy i szukać przycisków, mało intuicyjne. Plus za małe średnie spalanie, 5.0 l/100km, mój c-max 5,7 l/100km, trasa Szczecin-Kołobrzeg-Szczecin. Bardzo duży minus to siedzenia, za krótkie siedzisko, kiepski sposób regulacji położenia oparcia, plus za regulacje pochylenia zagłówka, regulacja pod lędźwie, ok. Dzisiaj przejechałem ponad 300 km i nie mogłem sobie znaleźć prawidłowego ustawienia siedzeń. I niestety plecy czułem po trasie. C-max jest znacznie wygodniejszy, Także to moje uwagi co do mondeo, gdybym miał wybierać, nie kupiłbym mondeo, właśnie za kiepskie siedzenia. Rocznie jeżdżę ponad 80 tys. km i komfort siedzeń jest dla mnie bardzo ważny.
Ostatnio edytowane przez panerai_47 ; 01-12-2015 o 18:02
|