View Single Post
Stary 01-12-2015, 20:43   #8
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Odp: 2.0 Duratec-HE Dziwne stuki przypominające luzy zaworowe

No przejechałem już dwa baki paliwa i muszę powiedzieć, że wyrzucenie klapek było najlepszą jak na razie modyfikacją, jaką przeprowadziłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na początku (po wywaleniu klapek i 2-3 dniach jazdy) napisałem, że jedyna różnica jaką zauważyłem to taka, że auto przestało "przygasać" przy ruszaniu, ale teraz po wyjeżdżeniu dwóch baków mogę śmiało powiedzieć, że to zupełnie inne auto...na + oczywiście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zaczynam wierzyć w to, że ford montuje te klapki tylko po to aby mieć na czym zarabiać przy ich wymianie...

Jak tylko kupiłem to auto i nim pojeździłem, nie mogłem uwierzyć, że silnik, który ma prawie 150 KM potrafi być takim mułem - praktycznie do 3000 obr/min zawsze miałem wrażenie, że ten silnik nie ma siły, żeby poruszać focus`em, dopiero po przekroczeniu tej prędkości obrotowej zaczynała się fajna jazda. A klapki otwierały się coś chyba koło 3000 obr/min - przypadek????

Teraz to na prawdę czuć, że auto ma te 145 KM od samego początku (przyspieszanie od wolnych obrotów), nie ma już zauważalnej granicy 3000 obr/min, płynnie i energicznie przyspiesza przy każdej prędkości obrotowej. Klika razy robiłem tak, że jadąc na "5" puszczałem gaz i czekałem, aż obroty spadały do ok 1200 i znów wciskałem gaz - auto przyspieszało bardzo płynnie i bez jakichkolwiek problemów. Mam nawet wrażenie - choć bez odpowiedniego przyrządu sprawdzić się tego nie da - że silnik pracuje ciszej, "słychać" to zarówno na zewnątrz jak i w kabinie...

A co najciekawsze - spalanie po wymontowaniu klapek jest...niższe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wcześniej komputer pokazywał średnie spalanie jako "8,7", a teraz pokazuje "8,3" (jeżdżę głównie na krótkich trasach). Choć nie wiem czy mniejsze spalanie (pomimo tego, że auto jest dużo dynamiczniejsze) to zasługa wymontowania klapek czy...nowych świec zapłonowych. Przy okazji przeróbki kolektora, zafundowałem silnikowi nowe świece - irydowe z NGK (wcześniej miałem platynowe motorcrafta - i nie były one takie stare bo przejechałem na nich ledwie ok 7000 km). Do tej pory nie spotkałem się nigdy z informacją, że świece zapłonowe mogą wpływać na zmniejszenie zużycia paliwa, ale taka informacja była na opakowaniu tych świec, więc może...

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 01-12-2015 o 20:45
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem