View Single Post
Stary 01-12-2015, 23:45   #47
dżizas
ford::advanced

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.2 TDCI ST 155KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Filtr paliwa 2.0 tdci - prosta wymiana

Cytat:
Napisał paxtonix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Prawidłowo działająca żarówka żarzy się na samym czubeczku a stara raszpla żarzy się cała co wydłuża czas nagrzewania i pobór prądu z aku co komputer analizuje jako błąd i załącza kontrolkę informując użytkownika że "coś jest nie tak" z nazwałbym to układem rozruchu silnika celem "ochrony prądu aku" tak samo jak jest z niezgaszoną lampką w kabinie.
Nie wiem kolego skąd wziąłeś taką teorię, ale absolutnie nie masz racji.

Dwa lata temu zmieniałem w moim Mondku świece żarowe z ori (Beru z dodatkowym napisem Motorcraft) na Beru.
Dziwiło mnie, że w Mondeo niezależnie od temp. zewnętrznej(-10*C czy +10*C) kontrolka świec żarowych gaśnie po ok. 3 sek. i dlatego pozwoliłem sobie przeprowadzić testy jak w rzeczywistości działają świece żarowe w moim aucie, gdyż nie mogłem znaleźć precyzyjnych informacji na forum.
W mojej starej poczciwej E-36 przy np -15*C świece grzały ok 25 sek. i tyleż samo świeciła się kontrolka świec żarowych i gasnąc dawała informację o gotowości systemu. A np powyżej +8 *C nie zapalała się w ogóle co również świadczyło że system jest gotowy.

Nim przystąpiłem do montażu nowych świec sprawdziłem je czy są w porządku podłączając na krótko pod akumulator. Końcówki żarników po ok 9 sek. robiły się czerwone. Po ok 15 sek. były czerwone na całej długości.

Zdemontowałem stare i również je sprawdziłem. 3 były dobre, 1 padnięta, jednak mimo 8 lat i ponad 200tys km przebiegu te 3 dobre zachowywały się identycznie jak nowe. Po ok 9 sek czerwona końcówka żarnika, po ok 15 sek cały żarnik.

Założyłem 3 nowe świece pozostawiając czwartą na wierzchu jednak podłączoną pod kabel prądowy z masą doprowadzoną dodatkowym kablem, żeby przekonać się jak de facto działają w aucie.
Sytuacja analogiczna. Po ok 9 sek od momentu włączenia zapłonu końcówka żarnika zrobiła się czerwona, po ok 15 sek. żarnik był czerwony na całej długości. Po ok 30 sek cykl podgrzewania świec został przerwany.
Test został zrobiony przy ok +10*C.
Drugi test zrobiłem innym razem przy ok -5*C i system zachowywał się identycznie.

Reasumując:
Świece grzeją przez ok 30 sek od momentu załączenia zapłony. System jest gotowy po ok 10 sek. mimo że kontrolka gaśnie po ok 3 sek.

Twoja teoria na temat świec żarowych jest daleka od ich rzeczywistego działania, poza tym, że grzejeją i ułatwiają rozruch.