View Single Post
Stary 03-12-2015, 23:02   #24
yatahaze

Domyślnie Błąd P0420

Witam wszystkich na forum, nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o mechanikę samochodową dlatego proszę o wyrozumiałość.

Ostatnio zapaliła mi się kontrolka silnika i kontrola komputerem wykazała błąd P0420, silnik 1,6 benzyna 2004r. kombi. Auto ma przejechane tylko 63 tysiace, czy jest możliwe, żeby katalizator był już do wymiany? Po skasowaniu błędu kontrolka nie pojawiła się do tej pory ponownie. Auto zanim pojawiła się kontrolka bardzo mocno dostało po gazie i wysokich obrotach, bo spieszyłem się na chrzest bratanicy, zazwyczaj obchodzę się z nim dużo spokojniej, czy tak drastyczna zmiana stylu jazdy mogła spowodować zapchanie kat ? Jak się zapaliła to zauważyłem też, że jeden kabel wysokiego napiecia był troche wyciągniety, ale nie zauważyłem żadnych zmian w pracy silnika. Auto wcześniej było również na myjni i zastanawiałem się, czy błąd nie spowodowała wilgoć która się dostała w niepożądane miejsce.

Czy odczyty spalin w przypadku wadliwego katalizatora odbiegają od normy? Bo na przeglądzie, który był robiony jakieś 2 tyg. wcześniej było wszystko dobrze.

Czy jeśli błąd będzie powracał, poleca ktoś warsztat w Warszawie gdzie rzetelnie przeprowadzą wymianę katalizatora?
  Odpowiedź z Cytatem