Cytat:
|
Kolego @dżizas . Nie znając wiedzy innego człowieka, takim gadaniem rozpętać możesz g*wno-burzę której unikać jak ognia powinni wszyscy forumowicze
|
Sorki kolego paxtonix jeżeli odebrałeś moją wypowiedź jako atak na swoją osobę.
W ogóle nie miałem zamiaru wywoływać
XXXXXX burzy, nie neguję również twojej wiedzy.
Celowo użyłem tylko małego wycinka twojej wypowiedzi, bo tylko do tego cytatu się odnoszę, a nie całego posta.
Napisałeś:
Cytat:
|
Prawidłowo działająca żarówka żarzy się na samym czubeczku a stara raszpla żarzy się cała co wydłuża czas nagrzewania i pobór prądu z aku co komputer analizuje jako błąd i załącza kontrolkę informując użytkownika że "coś jest nie tak" z
|
Odpowiedziałem:
Cytat:
|
Nie wiem kolego skąd wziąłeś taką teorię, ale absolutnie nie masz racji.
|
Cytat:
|
Nim przystąpiłem do montażu nowych świec sprawdziłem je czy są w porządku podłączając na krótko pod akumulator. Końcówki żarników po ok 9 sek. robiły się czerwone. Po ok 15 sek. były czerwone na całej długości.
|
Nadal podtrzymuję swoje zdanie, że nie masz racji twierdząc, że w nowej świecy grzeje się sama końcówka, a w starej raszply cały żarnik i nie wiem skąd taką teorię wytrzasnąłeś.
Zarówno w nowej jak i starej świecy rozgrzewa się cały żarnik w zależności od czasu podawania na nia napięcia.
Przytaczając przykład E-36 chodziło mi jedynie o to jak użytkownik jest informowany o gotowości systemu, a nie technologii jaka została zastosowana.
Pomyśl jaki procent osób wsiadających za kierownicę ma świadomość jak skutecznie i najbardziej ergonomicznie odpalić diesla zimą?
Ilu kierowców pomyśli:"Dzisiaj rano jest -15*C to podgrzeję świece przez 20 sek. nim odpalę"??? Zazwyczaj ludzie włączają zapłon, kontrolki gasną i odpalają.
Nigdy nie spotakłeś się z sytuacją że ktoś rozładowuje aku do zera jednak auta uruchomić się nie udało? Bo ja wiele razy.
Dlatego pytam, dlaczego w moim Mondeo kontrolka gaśnie po 3 sek. skoro świece rozgrzane są po 10 sek. ???
Chyba zdajesz sobie sprawę, że przy zasilaniu z 12V źródła energii, nawet przy poborze prądu na poziomie 60A nie jesteś w stanie rozgrzać czterech ceramicznych świec w 3 sek.
Cytat:
|
A jak długo grzały wtórnie po rozruchu?
|
Dobrę pytanie.
Powiem ci szczerze, że głównym zagadnieniem nad którym się skupiłem był rzeczywisty czas grzania świec od włączenia zapłonu oraz czas po jakim świece są rozgrzane do czerwoności i mogą skutecznie wspomóc rozruch.
W przypływie wolnego czasu i w miarę sprzyjającej aurze postaram się "potestować" jeszcze trochę pod kątem nowych zagadnień.
Spostrzeżeniami oczywiście się podzielę.