@
dzeryae
Silnik masz DW12C.
Ja mierzyłem wczoraj wieczorem. Najpierw przejechałem ~100km po autostradzie w ruchu a potem po pustej autobahnie kolejno 10km z każdą prędkością. I wyszło mi:
Kod:
T zewnętrzna 7°C
V [kph] | EOT [°C]
-------------------
120 | 94
140 | 98
160 | 102
180 | 108
200 | 114
220+ | 123
Po zwolnieniu albo zmniejszeniu obciążenia EOT bardzo szybko spada. Co ciekawe podglądałem też temperaturę w skrzyni co jakiś czas i była niższa a spodziewałem się, że tam będzie więcej (mam Durashifta). Niestety jako takich pomiarów dla skrzyni nie robiłem bo FORscanLite pozwala podglądać PIDy jedynie z jednego modułu więc nie miałem ochoty na przełączanie mając 2 paki na blacie. Ciekawi mnie różnica w stosunku do wyników kolegi dzeryae. Bo jest spora. I wątpię żeby chip miał z tym cokolwiek wspólnego.
@
dzeryae
masz płytę pod silnikiem?
A w sumie to bez znaczenia bo silnik musi przecież pracować pod większym obciążeniem żeby gnać S-Maxa niż Mdo. Raz większą masa o jakieś 150-200kg a dwa powierzchnia czołowa, która przy 200 jest konkretnym oporem.
@
lukas_ko
ten wymiennik z beemy jest ~2.3 raza większy od tego w 2.0 TDCi. Myślę, że by starczył z nawiązką. Ten drugi rdzeń to jak rozumiem do chłodnicy olej/powietrze. Coś mi się zdaje, że jednak wymiennik olej/woda jest na większą moc.