View Single Post
Stary 04-12-2015, 20:19   #67
jacek-k-wawa
ford::average

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Modyfikacje dołożenie Kamery Cofania

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jest u mnie

Bump: Male problemy ze zdjęciem

Bump: nie mogę coś wyslać

może teraz
@biner - dzięki! Tym razem się udało! :-)

Na podstawie tego zdjęcia mozna wysnuć następujące wnioski:
- do zamocowania orginalnej kamery potrzebny jest ten czarny plastik który w wersji z kamerą jest odpowiednio ukształtowany żeby kamera odpowiednio patrzyła - u mnie tego ukształtowania nie ma, plastik jest zupełnie płaski
- jak potwierdza @SRS sam ten plastik nie występuje jako część zamienna (występuje w komplecie wraz z całą plastikową nakładką za jakieś chore pieniądze)

ergo - raczej powinniśmy sobie odpuścić kombinację z kamera orginalną bo słabo cenowo to wychodzi. Powinniśmy iśc raczej w kierunku rozwiązania ze zdjęcia które parę postów załączył @mayak - wyglada w miarę przyzwoicie, kamera zapewnie parę razy tańsza i nie wymaga żadnych dodatkowych plastików.

Pojawia się tutaj jednak kilka tematów do ogarnięcia jeśli chodzi o wybów kamery w zakresie jej parametrów i podłączenia:
- jaka powinna byc rozdzielczość takiej kamery (tzn co SYNC będzie akceptował)?
- czy PAL czy NTSC?
- czy ta kamera powinna wyświetlać linie pomocnicze do orientacji w odległości (chyba większość tak ma) czy to jednak załatwi nam sync?
- i kwestia samego podłączenia: zgodnie ze schematem z Fusiona (parę stron wcześniej) wyglada, że od kamery idą następujące sygnały: +video, -video, osobny ekran kabla video oraz oczywiście +zasilania i GND. Te kamery które przeglądałem na popularmym portalu aukcyjnym mają kabelki do podłączenia zasilania oraz pojedynczy chinch na którym jest sygnał video. Ten chinch to +video oraz ekran. Możliwe, że -video, którego oczekuje sync to po prostu GDN puszczone osobnym przewodem w celu unikniecia zakłóceń ale to trzeba by jakoś sprawdzić.

Wiem - komplikuję zamiast zaproponować rozwiązanie 'na talerzu' :-) no ale z drugiej strony chciałbym się do tematu dobrze przygotować i załatwić to raz a dobrze.

-jacek

Ostatnio edytowane przez SRS ; 04-12-2015 o 20:32
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem