Cytat:
pamiętajmy że wymiennik olejowo/wodny przy temp. płynu w głowicy 100st (to częsta temp. w wysokociśnieniowych układach chłodzenia) nie jest zbyt skuteczny, bo różnica temperatur oleju i "wody" jest niewielka
zewnętrzna chłodnica oleju, to dobry pomysł, oczywiście z termostatem, aby nie chłodzić oleju poniżej 80st
...to tak w skrócie dla większego zamieszania w temacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Dokładnie o tym samym pomyślałem jak zobaczyłem tą chłodniczke z BMW którą zamówiłem ale jeszcze nie kupiłem bo jak ją zobaczyłem to sobie pomyślałem że owszem jest większa i dodatkowo umiejscowienie jej z przodu zaraz za zderzakiem to pęd powierza też pomoże jej ostudzić olej ale to w upalne dni lub długotrwałą jazdę z prędkością 180-210 km/h i tak nic nie da albo da mało bo będzie gorący płyn chłodniczy.
Więc najlepszym rozwiązaniem jest montaż zewnętrznej chłodnicy olejowo-powietrznej z termostatem bo będzie miała najlepszą sprawność a nawet jak by trochę mocniej wychłodziła olej w silniku to też nic mu nie będzie nawet lepiej bo będę pewny że silnik nie będzie puchną od temperatury.
@
latar
Ty mierzyłeś temperaturę pewnie chwilowo na krótkim dystansie a co innego będzie jeżeli będziesz jechał swoim S-maxem 180-220 przez 200km wówczas temperatura na pewno podskoczy do wyższych wartości dodatkowo weź pod uwagę to co
@
heko
napisał że pod denkiem tłoka może być nawet 300stopni i taka temperatura przez chwilę to jeszcze tlokowi nie zaszkodzi ale przez godzinę lub trzy to już inna sprawa???
Zobaczymy co mi odpiszą chłopaki z firmy
www.rallyandracing.pl/
Bo rozmawiałem telefonicznie opisałem dodatkowo w e-mailu problem i twierdzą że tylko zewnętrzna chłodnica olejowo-powietrzna ma sens oraz że wstępnie nie widzą żadnych problemów ponieważ nie takie rzeczy robili.
Więc dam znać co i jak