View Single Post
Stary 06-12-2015, 01:29   #26
dobo_28
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006
Domyślnie Odp: Co nas spotkało na trasie czyli nasze nagrania z CAR DVR

Chłopie ratując się z głupot jakie wypisujesz czepiasz się słówek. Napisałem ciągle.
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jadąc z dozwoloną prędkością i 100km/h nie wlepiam się non stop w lusterka by oceniać ciągle prędkość pojazdów za sobą.
Idąc twoim tokiem rozumowania Ty zamiast patrzeć do przodu wpatrujesz się ciągle w lusterko środkowe lub boczne nie wiem czy tak da się jeździć.
Mnie interesuje w szczególności to co jest przede mną, a to co za w wymagających tej wiedzy sytuacjach tu patrz manewr wyprzedzania. Może w tej wypowiedzi też znajdziesz jakieś słówko by się przyczepić.

Cytat:
Napisał gorilla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nalezalo by jeszcze dodac art 20 o prędkosci i wspomnieć coś co wszyscy wysmiewaja i chyba nikt sie nie stosuje - predkość dopuszczalna obowiązuje takze wyprzedzajacego przy wyprzedzaniu!!! jesli ktoś jedzie szybciej niz pozwalaja przepisy i sytuacja na drodze, to nie jemu utrudniają ruch, tylko on utrudnia.
Zacznę jeszcze raz bo zapomniałeś co pisałem na samym początku.
Mały elaborat szczegółowy.
Mając potrzebę zmiany pasa ruchu bo przede mną ok 70m poruszał się pojazd wolniejszy z prędkością około 70km/h popatrzyłem w lewe lusterko i widzę za sobą auto znajdujące się na oko ze 150m za mną oceniłem, że mogę wykonać manewr wyprzedzania w celu ominięcia poprzedzającego mnie pojazdu. W zwyczaju mam zawsze najpierw włączyć kierunkowskaz, a potem dokonać określonego manewru.
Pojazd za mną widząc co zrobiłem, też dokonał zmiany pasa ruchu choć tego już nie obserwowałem i zaczął walić światłami będąc już na lewym pasie. Był wtedy w odległości jakiś 100m jak mrugnął pierwszą serię z długich.

Cytat:
Napisał gorilla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Art. 24.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu; - miałem 150m
kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania; - znajdował się na tym samym pasie co ja
kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu. - nic nie sygnalizował
Jeśli Tobie to nie wystarcza to już nic nie poradzę.
W Czechach pewnie obowiązują inne przepisy ruchu drogowego.
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem