Temat: [C-MAX 2003-2007] p2566,p2263 chwilowy brak mocy
View Single Post
Stary 10-12-2015, 12:38   #3
Seoman
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus C-max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Błąd p2566 w 2.0 TDCI, 2004 rok

Witam
Temat pojawiał się już parę razy ale nie mogłem dopasować go do moich objawów. Wyskakuje mi cały czas błąd p2566. Objawia się to następująco. Na początku auto przyspieszało kangurkiem na niskich obrotach (do 2000) i generalnie brakowało mu mocy. Sprawdziłem najpierw węże od elektrozaworu (Pierburga jeśli dobrze pamiętam taki brązowy między blokiem silnika a puszką filtra powietrza), które okazały się całe i zdrowe, wymieniłem więc elektrozawór i sprawa ucichła na jakieś dwa dni. Potem błąd pojawił się ponownie ale nie było już żadnego kangurka i braku mocy(przynajmniej tak myślałem). Dopiero na dłuższej trasie, gdy silnik był rozgrzany zauważyłem, że przy wyprzedzaniu na wyższych biegach brakuje mi mocy. Redukcja nawet na trzeci bieg niewiele pomagała i Max nie chciał iść żwawo do przodu. Oprócz błędu p2566 nie mam żadnych innych problemów. W między czasie wymieniłem również wszystkie filtry, świece, olej i zawór EGR (mechanik stwierdził, że to wina EGRa więc go wymieniłem), a i to nie pomogło. Cały czas świeci się check engine z tym samym błędem. Czytałem na forum o jakiejś "adaptacji EGRu" ale czy jest ona naprawdę konieczna? Turbina ładnie pracuje więc jej nie podejrzewam, aczkolwiek Max ma już przejechane 270000 km. Będę wdzięczny za każdą możliwą pomoc.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Seoman ; 10-12-2015 o 12:41 Powód: Dodanie jeszcze jednej informacji
Seoman jest offline   Odpowiedź z Cytatem