Cytat:
|
Nie przesadzam. Problemu nie ma dla tych, co lubią hałas silnika. A ja wolę posłuchać muzyki, albo nie wysilać głosu, żeby porozmawiać z pasażerem. A nie ścigam się, tylko jadę cały czas na tempomacie. Opony kupuję jak najcichsze, szyb nie uchylam. Tu największym bólem jest brak szóstego biegu (o tym jest sporo tekstów w sieci) - wtedy byłby to pojazd idealny.
|
6 bieg.. Tak to było to!
Cytat:
|
Ja przy 140 km/h jestem w stanie spokojnie rozmawiać z pasażerem z przodu, do pasażerów z tyłu muszę mówić nieco głośniej i wyraziście.
Samochód 160 km/h osiąga bez zadyszki. U mnie spalanie benzyny przy 150-160 km/h wynosi 10 litrów na setkę, gazu - 13 litrów.
|
Jadąc na wakacje np do Chorwacji Focusem Kombi 1,6 100 km (4 os.+pełny bagaż) na klimie, nie przekraczając przepisowej prędkości na autostradach 130 km/h miałem średnie spalanie na pełnej trasie (1300 km) 6,9 l/100km.
Ciekawe ile spali Mondeo przy takich samych warunkach, nie przekraczając 130 km/h? Wiadomo. Mondeo jest cięższe od Focusa o ok. 250 kg, no i Mondeo ma mocniejszy silnik i musi więcej palić. Podzielcie się doświadczeniem? Spalanie w trasie powyżej 10 l/100 to jednak bardzo dużo, no ale 160km/h robi swoje.