View Single Post
Stary 11-12-2015, 17:31   #4675
dzeryae
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCI 200 KM
Rocznik: 2013 MK4
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał szczerba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie!
To moje drugie Mondeo po chipie i ZDECYDOWANIE wielkość spalania nie zwiększyła się (w przeciwieństwie do frajdy z jazdy i bezpieczeństwa przy wyprzedzaniu)!!!
Prowadzę bardzo dokładne analizy kosztów eksploatacji swoich samochodów (w tym ilości spalanego paliwa liczonych faktycznie przy dystrybutorze a nie z komputera) i przy "umiejętnym korzystaniu z pedału gazu" zużycie było niższe po chipie niż przed.
W MK3
- przed chipem średnie zużycie po dystansie 11 kkm 6,94 l/100 km
- po chipie średnie po przejechaniu 101 kkm 6,71 l/100 km

W MK4
- przed średnie po 1 kkm 6,30 l/100 km
- po chipie średnie po dystansie 9 kkm 6,00 l/100 km

Niewiele, ale jednak mniej.
Tyle, że nadal obowiązują prawa fizyki. Po chipie sprawność układu się nie zwiększyła, więc większa moc i energia nadal bierze się ze spalania większej ilości paliwa (a nie ze słońca, choć tak by to pewnie tłumaczyła pewna partia :-)). Przekona mnie to, jak sam doświadczę spadku spalania, a mimo starań V-Tech i Heko po raz drugi nic takiego nie ma miejsca (mk3 2.2 i mk4 2.2). Też sprawdzałem bardzo dokładnie (spadek mam na komputerze, a w realu wzrost) + np. prosty test. Najniższe spalanie na jeździe emeryckiej w ciągu typu Wrocław-Duszniki i powrót wychodziło mi poniżej 5 l (oczywiście średnia z min. 400 km), a po chipie nigdy nie zeszło poniżej 5,6-5,8. Jechałem zawsze tak samo, ani razu gaz do dechy, zawsze bez wyprzedzania i b.płynne przyspieszanie. Trochę za duża różnica na błąd pomiarowy:-). Na autostradzie przy stałej 160-180 km/h było koło 0,8 l różnicy. Jeśli komuś spadło to niech się cieszy :-) Powtarzam, polecam chipa, ale nie ze względu na oszczędność paliwa, jak pisałem na certyfikacie V-Tech dziwnym trafem ten temat pomijają. Koniec bo będzie OT:-)

Ostatnio edytowane przez dzeryae ; 11-12-2015 o 17:36 Powód: uściślenie
dzeryae jest offline   Odpowiedź z Cytatem