Temat: [Mondeo 2000-2007] Urwana śruba masy alternatora
View Single Post
Stary 12-12-2015, 10:37   #7
bodziol
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: mkIII
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Urwana śruba masy alternatora

Ok, jeszcze raz dziękuję enjoypoznan, wolałem zapytać.

Sprawę na chwilę obecną rozwiązałem, alternator podłączony - kablem do śruby, tak jak powinno być fabryczne, bez żadnych obejść.

Śruba pękła w miejscu gdzie PRZYSPAWAŁA się do niej nakrętka, więc trochę gwintu zostało, chociażby tego, na którym założone było oczko kabla.
Kupiłem nakrętkę - tuleję, nakręciłem ją na resztki gwintu ( załapało ) a na drugi koniec tulei dokręciłem przewód.
Styk przewodu wyczyściłem papierem ściernym, gwintu przy altku nie dało rady,
wszystko skręciłem do kupy, trzyma się solidnie, żadnych luzów na przewodach.
Pomiar napięcia na włączonym silniku 14,5 - 14.6V.

A teraz napiszę jakie są moje przypuszczenia.
Nakrętka od tej śruby była niedokręcona, z czasem zaśniedziała śruba, nakrętka styk kabla.W końcu przyszedł moment, że prąd przestał przewodzić, pojawiła się kontrolka baterii.
Ja dokręciłem tylko nakrętkę i też chyba nie do końca,
nie wyczyściłem styków z nalotu bo nie miałem dojścia - olałem to, teraz wiem że można spryskać Kontaktem - rozpuszcza nalot.
Prąd mając taki izolator - brudne styki, poszedł sobie łukiem.
Wczoraj to stwierdziłem jak przez przypadek dotknąłem przy włączonym silniku i prawidłowo działającym alternatorze tej śruby - poparzyło mnie.
Silnik wyłączyłem ale nie czułem spalenizny od altka.
Potwierdziłem to później, śruba mocno się nagrzewała.

Czytałem wątki o palących się alternatorach w fordach, może to jest jednym z powodów.
Dziś po złączeniu wszystkiego do kupy, odpaleniu silnika, sprawdzeniu prądu ładowania alternatora 14,5V sprawdziłem śrubę. Nie nagrzewa się.
Jeszcze mam tylko takie pytanie aby uniknąć tego samego na przyszłość - jak zakonserwować styki alternatora, czy wazelina, smar, czy coś innego polecacie?

Pozdrawiam.
bodziol jest offline   Odpowiedź z Cytatem