Cytat:
|
Czy jeżeli przed wjazdem na rondo nie ma znaków nakazujących zająć dany pas to czy pasem ZEWNĘTRZNYM można jechać dookoła ronda,
a pasa WEWNĘTRZNEGO można użyć do wyjazdu pierwszym zjazdem ?
|
Nie jest to zabronione.
Cytat:
|
Czy zjeżdżając z pasa ZEWNĘTRZNEGO trzeba zająć prawy pas jezdni czy można również zając lewy ( utrudniając wtedy zjazd kierowcom z pasa WEW na lewy pas jezdni ) ?? I odwrotnie , czy z pasa WEWNĘTRZNEGO trzeba zjechać na lewy pas jezdni czy można zająć również pas prawy ( utrudniając wtedy zjazd z pasa ZEW na prawy pas jezdni innym kierowcom ) ?
|
To również nie jest zabronione, choć przepis mówi o zajmowaniu pasa możliwie najbliższego prawej krawędzi jezdni.
Cytat:
|
Taka sytuacja: Czy jeżeli ja jadę przez rondo na wprost pasem WEWNĘTRZNYM to czy samochód wjeżdżający na rondo na pas ZEWNĘTRZNY z mojej prawej strony i jadący na swoje wprost ( czyli przecina mi zjazd z ronda ) musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom na rondzie czy też może wjechać na "wolny" pas zewnętrzny ?
|
Wkleiłeś rondo bez znaków określających pierwszeństwo, więc pojazd wjeżdżający na rondo będzie miał pierwszeństwo (reguła prawej ręki).
Cytat:
|
Pas ZEW zjeżdża z reguły na prawy pas jezdni , a pas WEW na lewy. Takim prostym sposobem ruch jest płynny i kulturalny
Gdzieś kiedyś właśnie czytałem , że z każdego pasa można zjechać na każdy.
Czyja byłaby wina podczas stłuczki ?
|
Używane przez ciebie zwroty i stwierdzenia, są tak precyzyjne, jak określanie prędkości na podstawie dźwięku silnika. To nie pas zjeżdża, a pojazdy poruszające się tym pasem.
Cytat:
|
z każdego pasa można zjechać na każdy.
Czyja byłaby wina podczas stłuczki ?
|
O ile znaki (np linia ciągła) tego nie zabraniają to tak jest w istocie. Wina - tego który zajechał drogę pojazdowi znajdującemu się na prawym pasie (reguła prawej ręki).