View Single Post
Stary 13-12-2015, 11:22   #2
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Jazda po rondzie - pytania , problemy , dyskusja

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy jeżeli przed wjazdem na rondo nie ma znaków nakazujących zająć dany pas to czy pasem ZEWNĘTRZNYM można jechać dookoła ronda,
a pasa WEWNĘTRZNEGO można użyć do wyjazdu pierwszym zjazdem ?
Nie jest to zabronione.
Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy zjeżdżając z pasa ZEWNĘTRZNEGO trzeba zająć prawy pas jezdni czy można również zając lewy ( utrudniając wtedy zjazd kierowcom z pasa WEW na lewy pas jezdni ) ?? I odwrotnie , czy z pasa WEWNĘTRZNEGO trzeba zjechać na lewy pas jezdni czy można zająć również pas prawy ( utrudniając wtedy zjazd z pasa ZEW na prawy pas jezdni innym kierowcom ) ?
To również nie jest zabronione, choć przepis mówi o zajmowaniu pasa możliwie najbliższego prawej krawędzi jezdni.
Cytat:
Taka sytuacja: Czy jeżeli ja jadę przez rondo na wprost pasem WEWNĘTRZNYM to czy samochód wjeżdżający na rondo na pas ZEWNĘTRZNY z mojej prawej strony i jadący na swoje wprost ( czyli przecina mi zjazd z ronda ) musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom na rondzie czy też może wjechać na "wolny" pas zewnętrzny ?
Wkleiłeś rondo bez znaków określających pierwszeństwo, więc pojazd wjeżdżający na rondo będzie miał pierwszeństwo (reguła prawej ręki).
Cytat:
Pas ZEW zjeżdża z reguły na prawy pas jezdni , a pas WEW na lewy. Takim prostym sposobem ruch jest płynny i kulturalny
Gdzieś kiedyś właśnie czytałem , że z każdego pasa można zjechać na każdy.
Czyja byłaby wina podczas stłuczki ?
Używane przez ciebie zwroty i stwierdzenia, są tak precyzyjne, jak określanie prędkości na podstawie dźwięku silnika. To nie pas zjeżdża, a pojazdy poruszające się tym pasem.
Cytat:
z każdego pasa można zjechać na każdy.
Czyja byłaby wina podczas stłuczki ?
O ile znaki (np linia ciągła) tego nie zabraniają to tak jest w istocie. Wina - tego który zajechał drogę pojazdowi znajdującemu się na prawym pasie (reguła prawej ręki).