Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda
Nie wiem jak jest w wersji europejskiej. W usa jest tak:
Hybryda - ma podgrzewanie płynu chłodzącego przez kolektor wydechowy - ale niestety działa tylko jak jest uruchomiony silnik. W przypadku dojazdu do pracy ok 3km silnik pracuje ok 1000m. Oczywiście jeżeli włączamy temp wyższą na panelu to silnik pracuje cały czas - niezależnie od tego czy bateria jest naładowana 100% - gdzieś to ciepło musi się wytworzyć. Jak wyłączymy ogrzewanie to silnik się wyłącza
Wersja Energy - ma dodatkowo ogrzewacze elektryczne przed nagrzewnicą (za kolektorem wydechowym (w którym też jest płyn dogrzewany).
Ja zamontowałem podgrzewacz za nagrzewnicą (model 1500W elektrowarm 8002A). I spełnia swoją funkcję. Ogrzany płyn przepływa przez termostat górą, wpada do rozdzielacza - część kierowana jest na silnik, część na nagrzewnicę - wyjścia się łączą i trafiają ponownie do podgrzewacza. Zamontowałem to ze względu na bardzo małe przebiegi (czasami przez 2-3 tyg samochód nie przejeżdza więcej niż 10km dziennie) co sprawia że z oleju silnikowego robi się budyń. Początkowo bałem się, że uszczelka pod głowicą poszła jednak mechanicy od razu stwierdzili , że jeżeli pto benzyna to pewnie jeżdżę tylko do pracy a że to hybryda i silnik gaśnie i odpala i w 99% czasu jest niedogrzany to benzyna miesza się z olejem i nie mogąc odparować robi budyń. Po przejechaniu ok 20km olej robi się czysty, wręcz prawie jak nowy (a ma już ok 12000km po 11 miesiącach)
Podgrzewacz podgrzewa głowicę do ok 40st może 50 (co na pewno przyspiesza ogrzanie oleju) i w pewnym stopniu zmniejsza obciążenie silnika ciągle pracującego w zimnych warunkach.
Przy dojazdach np 10km nie byłoby z tym problemu bo silnik na prawdę szybo się rozgrzewa (o ile pracuje). Dodatkowo trzeba wspomnieć że jeżeli silnik się włączy to nie wyłączy się dopóki układ EV nie osiągnie także prawidłowej temperatury (termometr obok wskaźnika temperatury zmieni kolor z niebieskiego na biały - co ciekawe - jeżeli ta temperatura jest na granicy i zrobi się biały - włączymy ogrzewanie - to kolor zmieni się znowu na niebieski i silnik się włączy. Z tego co zauważyłem jeżeli na zewnątrz jest poniżej 2st to silnik uruchamia się od razu po uruchomieniu pojazdu (niezależnie od stopnia naładowania Baterii). powyżej 2st można ruszyć na EV ale po włączeniu silnika jego wyłączenie warunkowane jest temperatura EV - zakładając wyłączone ogrzewanie.
Jeżeli w mondeo w polsce jest dodatkowy ogrzewacz elektryczny to nie byłoby sensu tego montować ( w USA na pewno nie ma - zamiast tego w zimniejszych stanach montowane są fabrycznie grzałki między 3 a 4 cylindrem (szwagier w fusionie hybrid ma taką fabrycznie).
Ostatnio edytowane przez Karwos00 ; 13-12-2015 o 13:52
|