View Single Post
Stary 14-12-2015, 21:48   #28
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Jazda po rondzie - pytania , problemy , dyskusja

Moze uscisle: mnie uczono (i wierze ze wiekszosc z nas), ze nie nalezy uzywac lewego kierunkowskazu na skrzyzowaniu o ruchu okreznym.
Na dowod tego, ze to nie jest lokalna pomylka: we wszystkich krajach (przynajmniej osciennych) wlacznie z DE jezdzi sie wlasnie nie uzywajac lewego kierunkowskazu. W lecie bylem w Maroku i tam stosuje sie te sama zasade. Cos w tym musi byc. Niemozliwe zeby wszyscy zapominali.

To co piszesz, probujac wytlumaczyc zasadnosc uzywania lewego kierunku, to tylko proby naciagniecia pewnych zdan do rzeczywistosci. W szczegolnosci nigdzie nie jest powiedziane, ze jesli w nazwie wystepuje slowo "skrzyzowanie", to nalezy do takiego obiektu stosowac zasady jak na skrzyzowaniach.
Wg mnie jest to inny rodzaj skrzyzowania i stosuje sie tu inne zasady. Nie widze w tym sposobie rozumowania nic niezwyklego.

Drugi kluczowy blad jaki popelniasz to porownywanie skrzyzowania o ruchu okreznym do szeregu skrzyzowan typu Y. Nigdzie i nigdy taka interpretacja nie istniala.

Na koniec mozna powiedziec: no a czemu nie uzywac, to na pewno nie szkodzi.
Ale istnieje jeden przypadek, ktory moglby znaczaco wplynac na bezpieczenstwo. Mianowicie, poruszajac sie po rondzie z wlaczonym lewym kierunkiem nie wiadomo czy pojazd chce zmieniac pas na wewnetrzny czy tylko sie po nim porusza. Ta niejednoznacznosc powinna wystarczyc jako silny argument przeciwko uzywaniu lewego kierunku.

A mnie osobiscie ten lewy kierunek nie jest potrzebny. Bo dopoki ktos go nie uzywa oznacza, ze bedzie jechal wybranym pasem, obojetne ktorym zjazdem zjedzie. I to jest kolejny argument czemu nie uzywac: nie ma takiej potrzeby. Jak jest jeden wjazd to nie ma problemu bo auta przed nami nie "przeskoczymy". Jesli jest wiecej pasow to ustawienie w prawych czy lewych juz duzo mowi. Ew zmiany pasow mozna dokonac dopiero po sygnalizacji kierunkiem i to nie lamiac przepisow. Jak dla mnie wszystko jest przejrzyste i jednoznaczne.
Tu mozesz sie zapytac: to po co uzywac kierunku na normalnym skrzyzowaniu jesli autom jadacym z tylu jest obojetne. Tak: ale na skrzyzowaniach normalnych ten manewr sygnalizujesz i innym uczestnikom ruchu. Na skrzyzowaniu o ruchu okreznym nie ma jadacych z przeciwka ani z lewej strony. Sa tylko auta podazajace "za" oraz dolaczajace sie z prawej strony. Dla tych drugich brak kierunku oznacza podazanie rondem. Prawy kierunek - zjazd. Czyli znowu: lewy kierunkowskaz jest calkowicie zbedny.

A dalej przez "negacje twierdzenia". Sprobujmy uzasadnic potrzebe uzywania lewego kierunki. Jesli bylby zwyczaj uzywania lewego kierunku, to w jakiej systuacji? Kiedy auto planuje zjechac ktorym zjazdem? Drugim? trzecim? Piatym? Po przekroczeniu osi symetrii wyspy? A ktory kierowca bedzie oczami mierzyl te os symerti? Ew bedziemy udowadniac czy wyjazd "na wprost" jest przed czy za osia symetrii? A co jesli kierowca nie wie, ktorym zjazdem zjedzie bo nie zna topologii i chce sie kierowac tablicami umieszczonymi przy kazdym zjezdzie?

BTW ja tez widzialem wiele reportarzy. Tyle ze w tych twierdzono wlasnie, iz lewy kierunek jest zbedny i nie powinno sie go uzywac. Mnie i wszystkich moich znajomych w PL i CZ tak wlasnie uczono przez ostatnie ponad 20 lat. Co wiecej, uwazam takie podejscie za uzasadnione co probowalem udowodnic w powyzszych argumentach.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 14-12-2015 o 22:01
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem