View Single Post
Stary 14-12-2015, 22:05   #29
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Jazda po rondzie - pytania , problemy , dyskusja

Akurat dzisiaj wieczorem ktoś przede mną wjechał na rondo (podwójne, ale łyse, bez żadnych linii) wewnętrznym pasem i włączył lewy kierunkowskaz. Objechał tak z połowę środkowego placka i przełączył kierunkowskaz na prawy. Sam nigdy tego nie robię (w sensie lewego), ale jakoś od razu wiedziałem, że chodzi mu o skręcenie na rondzie w lewo. Jakoś tak (pewnie po lanosie) założyłem, że kierownik jest raczej w wieku średnim niż młodszym.
I takie zachowanie było dla mnie całkiem logiczne (choc nie ma szans, aby mi kiedyś odbiło tak robić), natomiast zdarza się u mnie, zwłaszcza we "środy handlowe", że do prowincjonalnego miasteczka zjeżdża sporo mieszkańców okolicznych wsi i wtedy przekrój rożnych pomysłów na jazdę po tych rondach, rondkach i rondeczkach (niektóre od wjazdu do pierwszego wyjazdu nie mają nawet miejsca na jedno auto) jest taaaki szeroki: mój "ulubiony" to wjechać z mrugającym prawym i zjechać dopiero na trzecim wylocie. Wśród oczekujących na wjazd na rondo konsternacja, gniew i jeszcze gorzej. :-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem