JA nie muszę sobie na to pytania odpowiadać.
A co do ronda - rondo to jedno skrzyżowanie i zawsze jest pojęcie w lewo lub w prawo - jak na każdym skrzyżowaniu - co najwyżej bardziej lub mniej w prawo czy w lewo (łatwiej mówić który zjazd z ronda, ale pojęcie prawo lewo istnieje czy tego się chce czy nie).
Wlasnie włączyłem 2 kolejne artykuły wyświetlone w google
1. Autoświat.akademiajazdy - wg nich bardziej prawidłowe jest sygnalizowanie przed rondem lewym kierunkowskazem (ale zaznaczają ze zdania co do tego wśród ekspertów są podzielone)
2. prawo jazdy=przemysl - też zalecają przed rondem włączyć lewy kierunek, zająć lewy pas ronda o ile taki jest, przed zjazdem włączyć w prawo - zmienić pas na prawy i zjechać.
Tu 3 z rzędu:
http://ddwloclawek.pl/pl/11_wiadomos..._przepisy.html
To samo - mało tego jadąc prosto na rondzie nie powinno się używać kierunkowskazu prawego przy zjeżdzaniu z ronda - chociaż dla mnie niepojęte.
Oczywiście tyle samo jest zwolenników nie włączania tego lewego kierunku
Ja nie włączam i nie będę. Chodzi o to że ci co włączają i ci co nie włączają nie robią źle tylko inaczej interpretują przepisy (tak jak w sprawie Trybunału
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )