View Single Post
Stary 14-12-2015, 23:17   #35
bobanr
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Jazda po rondzie - pytania , problemy , dyskusja

Osobiście nie używam lewego kierunkowskazu mając zamiar zjechać na każdym innym zjeździe niż pierwszy. Staram się po prostu zając odpowiedni pas jeszcze przed dojechaniem do ronda. W przypadku rond dwupasmowych i więcej najczęściej jadę bliżej wewnętrznej niż zewnętrznej. Dla mnie jest to bardziej płynna jazda, mam wrażenie, że tym stylem jazdy jadą bardziej ogarnięci.

Mówiąc łopatologicznie wyprostujcie rondo i zobaczycie, że nie ma do czego używać lewego kierunkowskazu.

Zmiana pasa na rondzie (zjazd na bardziej zewnętrzny pas) jest manewrem, który może powodować trudności ale przy dobrze ustawionych lusterkach i ogarnięciu wzrokiem sytuacji w trakcie wjazdu na rondo nie stanowi problemu. Mówię to o normalnej dynamicznej jeździe. Pomijam wariatów, którzy sprawdzają działanie siły odśrodkowej.

Jedyną sytuacją kłopotliwą, przy większym natężeniu ruchu, jest wjazd na rondo (ze znakiem ustąp pierwszeństwa przed rondem) prawym pasem w momencie gdy kierowca jadący już po rondzie ma zamiar z tego ronda zjechać zjazdem, który dla nas będzie teraz pierwszym. Sytuacją którą chciał przedstawić autor postu.
Wjeżdżając z prawego pasa mam wrażenie, że wymuszam pierwszeństwo... gdyby rondo było jednopasmowe wymuszenie jest oczywiste. Natomiast przy większej ilości pasów nie jestem tego już taki pewien. A wszystko to wynika z chęci zachowania dynamiki i płynności jazdy.

Ostatnio edytowane przez bobanr ; 14-12-2015 o 23:28
bobanr jest offline   Odpowiedź z Cytatem