Nagły brak mocy
Witam,
Posiadam forda mondeo mk4 2.2 TDCI 175KM rok 2008.
W samochodzie występuje problem z brakiem mocy tzn. podczas jazdy zdarza się, że w momencie wciśnięcia gazu turbina nie powoduje przypływu mocy, a
samochód na każdym biegu rozpędza się bardzo powoli. Po zgaszeniu i ponownym zapaleniu silnika problem znika.
Po podłączeniu pod komputer IDS nie pokazał żadnego błędu. Wyczyściłem czujnik przepływu powietrza za filtrem, sprawdziłem zawór EGR przepustnica nie jest zapieczona. Sprawdziłem również tzw. gruszkę od turbo. Niestety dostęp do niej jest trudny i nie udało mi się rozpiąć cięgna żeby wykonać pełny ruch otwarcia-zamknięcia a jedynie luz jaki występuje na przegubach pozwolił mi na lekkie poruszenie.
Samochód nie dymi, zapala bez problemu i pracuje równo.
Ogólnie mam wrażenie, że coraz częściej zdarza się powyższy problem i głównie w momentach przy spadku obrotów czyli np zmiana biegu na wyższy.
Co do układu dolotowego nie wiem jak skutecznie sprawdzić czy jest szczelny. Wszystkie opaski na rurach są dociągnięte.
Mi to wygląda na wadę któregoś z czujników ale nie wiem którego skoro komputer nie pokazał błędu.
|