Odp: Jazda po rondzie - pytania , problemy , dyskusja
Padło tutaj twierdzenie że w całej UE poza polską nie używa się kierunkowskazów - może dopowiem że jest kilka "zasad" poruszania się po tzw. rondzie
U makaroniarzy z tego co wiem to używa się lewego kierunku i jest to sygnałem dla jadących zew pasem że mogą go omijać
W Niemczech natomiast takie zachowanie skutkuje mandatem
W Polsce no zdania są podzielone - szkoły uczą różnie, a od tego jest bałagan w głowie, ja natomiast bym sugerował się tym co jest zapisane w przepisach co do sygnalizowania i faktem że tzw. rondo nie ma oddzielnego zapisu regulującego zasady poruszania i sygnalizowania. Ponadto powinniśmy kierować się zasadą ograniczonego zaufania - dlaczego?
No i tutaj jest problem bo w Polsce kierunkowskazy w większości przypadków używa się po fakcie lub w trakcie albo wcale.
Szkoły jazdy i część tzw autorytetów ( autorów książek do nauki ), praktyków WRD sugeruje używanie lewego kierunku tłumacząc się zapisem w art. 22 PRD lub bezpieczeństwem na rondzie i sygnalizacją zamiaru dla innych użytkowników ( no kilka razy widziałem jak użytkownicy drogi o dziwo sygnalizując skręt w lewo ze skrzyżowania z wyspą wjechali pod prąd a co mówić gdy znajdą się przed rondem - chyba mają wyuczony odruch mięśniowy lewy kierunek kierownica lewo a gdzie myślenie )
Sam art. 22 nakłada pewne obowiązki które pomija się w pytaniach egzaminacyjnych - jazda na tzw. wprost przez rondo i sygnalizowanie zjazdu gdzie jest odpowiedź NIE trzeba sygnalizować
Jak tak uczymy kierowców to sens bytu ronda mija się z celem bo rozkładając ten twór to mamy kolejne skrzyżowania - w lewo nie skręcimy więc co sygnalizować, w prawo każdy zjazd bo wjeżdżający na rondo sugerują się naszym prawym kierunkowskazem podejmując decyzję - auto bez prawego znaczy porusza się ruchem okrężnym a tu lipa bo auto nie sygnalizuje zjazdu a jedzie nam przed nosem i trąbi.
Trzeci problem to wybór pasa na rondzie i jazda w kółko która wbrew pozorom dozwolona jest na każdym pasie - czytając wyroki SO i ich interpretację oraz karanie za jazdę zewnętrznym pasem zastanawiam się nad interpretacją tworu jakim jest rondo inna niż kolejne skrzyżowania przyjmowaną przez Sąd - kolega Hak może się wypowie czy nie jestem w błędzie bo jak dla mnie rozłożone rondo jako seria skrzyżowań z jezdnią z dwoma pasami ruchu nijak ma się do strzałek przed rondem - przykład dwa pasy oznaczone są prawy jazda w prawo i na wprost, lewy jazda na lewo - czy istnieje obowiązek wynikający z przepisów ruchu drogowego co do kontynuowania jazdy odpowiednim pasem ruchu na rondzie skoro jeździć można w koło a tłumaczenia karanych kierowców że nie byli pewni co do zjazdu z ronda czy pominięciu zjazdu nie mają wpływu nawet przed sądem
Jak dla mnie już nie przeszkadza że ktoś włączy lewy kierunek - przyzwyczaiłem się do różnych cudaków na drodze i mam ograniczone zaufanie jednak brak kierunku prawego przy zjeździe z ronda to już przegięcie bo strach wjechać
|