Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 17-12-2015, 22:49   #300
Foczka 23
ford::advanced

Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Cytat:
Napisał MaxRob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdjęcia
Widac ze 3 cylindry okopcone potrzebne nowe pierscienie no i tlok jezeli uszkodzony. Problem brania oleju mialem w focusie 1.6 okazalo sie ze ktos przegrzal silnik. Sprawdzenie pewne bylo latem zagrzalem silnik do ponad 100 stopni po chwili niebieski dym z rury czyli spalanie oleju. Rozebralem sam silnik nie sluchalem sie tych wszystkich madrych mechaników wyjolem tloki pierścieńie zapieczone. Wyczyscilem pozadnie tłoki zalozylem pozadne pierścienie dalem zrobić glowice do profesjonalnego zakładu. Złożyłem calosc zalalem polsyntetykiem przejechalem 2 tys km zalozylem lpg przejezdzilem 120 tys km na lpg . Nie bral mi oleju wymienialem olej co 25-30 tys nie musialem dolewac. Spalal ok 0.6 litra miedzy wymianami. Auto dalej śmiga znajomemu bez zastrzeżeń. Wiem zaraz powiecie ze za rzadko wymiany w instrukcji bylo co 25 tys i tego sie trzymalem a nie mechanikow ktorzy podczas naprawy kaza wymieniac pol silnika i zmieniac olej najlepiej co 10 tys a rozrząd co 60. Pozdrawiam.
Foczka 23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem