View Single Post
Stary 21-12-2015, 23:18   #9
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Czy warto zmienić fotele? Jaki modeli foteli wybrać?

Ja w poprzednim miałem welur. Było naprawdę zadowolony. Jedyna wkurzająca rzecz w tym materiale, to to, że ciężko się to odkurza - takie kłaczki się tworzą w nieskończoność praktycznie. Materiał się nie brudzi, nawet jak się spocisz fest albo wsiądziesz w mokrych ciuchach. Z tego względu materiał, szczególnie jasny jest u mnie skreślony z listy. Jeśli chodzi o profilowanie, to było standardowe, nie trzymały za specjalnie. Z czasem się skapciał ten fotel, ale za jakieś 50PLN kupiłem samo siedzisko z taką samą tapicerką i było znowu fajnie.

W obecnym mam pół skórę w wersji Sport, z regulacją lędźwiową. Są naprawdę fajne, dużo głębsze niż standard. Polecam.

Standardowa skóra w wersji sport nie wiem czy występowała, te na których siedziałem były wdg mnie jeszcze bardziej płaskie niż szmaciane i welur. Skóra nie trzyma wcale, do tego potrafi być śliska, także jeździsz na nich jak na sankach. Latem się przylepisz, zimą odmrozi Ci conieco jak nie masz ogrzewania.

Jest jeszcze Recaro z ST-ka, ale to już klasa sama w sobie i zupełnie inna bajka.

Przekładka gąbki też jest możliwa i nawet łatwa (gąbka nie jest klejona - wystarczą naprawdę mocne przecinaczki do drutu i trytki), ale ...
Są przynajmniej dwa profilowania fotela - standard i sport. Sport ma dodatkowe pałąki w ramie oparcia i zatopiony w gąbce siedziska. Mi osobiście udało się założyć pokrowce z wersji standard (welur) na gąbki z wersji sport. W oparciu było git, ale w siedzisku za mocno ściskało gąbkę do tego wzmocnienia i było można je wyrażnie wyczuć, jak się źle siadło. Rama oparcia do wersji Sport musi być z wersji Sport, do wersji zwykłej, ze zwykłej (albo będzie trzeba dospawać/odciąć pałąki).

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem