View Single Post
Stary 22-12-2015, 22:54   #505
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 2,0TDCi migająca sprężynka (dodatkowe objawy)

Cytat:
Napisał Sławko1910 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam Wszystkich !chciałbym opisać swój przypadek. a mianowicie Kupiłem Mondeo 2.0 TDCI 130 km ze świadomością ze wtryski są do wymiany... Podczas gwałtownego przyśpieszenia zapala się sprężynka i auto troci moc (tryb awaryjny) samochód nie gaśnie a po ponownym rozruchu błąd gaśnie i można jechać dalej.. dodam że kod błędu to p0251. Wczoraj odstawiłem autko do serwisu Boscha mając nadzieje że zregenerują wtryski i wszystko będzię ok.. po próbie przelewowej okazało się że wtryski są w normie a przelew wynosi jedną kreskę na Minute... nie wiem co miało to znaczyć według Niego...następnie zabrali się za sprawdzenie Pompy i stwierdzili uszkodzoną głowice pompy..Koszt naprawy jaki zaproponowali to 3.200,skończyło się to tak że wymienili filtr paliwa ja zapłaciłem 300 zł za usługę , a autko zabrałem...
Teraz Moje pytanie.. Czy ta zapalająca się sprężynka może wynikać z uszkodzenia pompy? Dodam ze samochód dziwnie hałasuje podczas spokojnego trzymania pedału gazu..
Proszę Was Może miał ktoś podobne objawy i poradził sobie z tym nie robiąc wtrysków?
Aby w 100% potwierdzić awarię wtrysków, trzeba je przebadać na specjalnym urządzeniu (tzw. stole) probierczym. Tylko wtedy na 100% wiadomo czy i które wtryski leją. Robienie próby przelewowej "na zywca" nie zawsze prawdę powie, pomijam kwestię błędnego przeprowadzenia tej próby.
Jeśli chodzi o pompę to całkiem możliwe, że mają rację z tym ze cena dla mnie trochę za wysoka jak na regenerację. Wyślij zapytanie na maila na czesci@bemo-motors.pl do Bemo Motors ile kosztuje nówka sztuka, tylko powołaj się na FCP, aby dostać zniżkę. Być moze cena nówek obecnie jest podobna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pełna regeneracja powinna kosztować imo 2-2,5k PLN.
Czujniki na razie odpuść sobie (cz. położenia wałka rozrz. i cz. położenia wału korbowego), w twoim modelu są one chyba już bez wad.

PS Zagadaj z motorkiem z forum, on Ci powie gdzie w Łodzi i okolicach warto robić pompę i wtryski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez ethernal ; 22-12-2015 o 22:57
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem