Odp: Instalacja dodatkowego podgrzewacza cieczy w TDCI - opis
Temat ciekawy a wszystko ucichło, chętnie bym się dowiedział dlaczego jedne TDCi nagrzewa się do pionu po 5 km a drugie po 15. Tak się składa że mam w domu trzy mk3, wszystkie TDCi 130 km, moje manual 6 biegów, żony manual 5 biegów i jest jeszcze automat 5 tiptronic, kupiłem go rok temu za 3,5 tyś z uszkodzonymi wtryskami tylko dlatego że była to ghia w absolutnie pełnym wyposażeniu łącznie z RS pakietem i kołami 18, posłużył jako dawca do mojego auta a wtryski z niego naprawiłem i jeździ dalej tylko trochę w uboższej wersji. Wszystkie trzy są przed liftem. Przechodząc do sedna sprawy czyli temperatury silnika, na zewnątrz około 2'C moje mondeo do pionu nagrzewa się po około 12 km, żony wcale się nie nagrzewa, pion tylko powyżej 130 km/h, a automat ma pion po max 5 km normalnej jazdy, a jeżeli na zewnątrz jest 4'C to jeszcze wcześniej. Wszystkie trzy auta mają podgrzewacze PTC, działają w 100%. Zauważyłem że ten w automacie ma założoną nówkę pompę wody SKF i nową chłodnicę Nissens, mały termostat jest z 2008 roku, założone przez poprzedniego właściciela. Z racji tego że tym automatem i tak nikt nie jeździ mam zamiar przełożyć do mojego pompę z małym termostatem, chłodnicę bo moja i tak już podcieka, oraz duży termostat wraz z obudową. Zobaczę jaki będzie rezultat tego zabiegu, nie spodziewam się że w moim będzie super ale może akurat. Jest jeszcze jedna ciekawostka, ten w automacie pomimo tego że jest przedliftowy trzyma pion idealnie na środku skali, a nie za 5 dwunasta jak inne przed fl, dam znać w tym wątku jak poprzekładam to wszystko z jednego do drugiego, przypuszczam że mój dalej długo się będzie nagrzewał a automat ok...
|