Odp: Instalacja dodatkowego podgrzewacza cieczy w TDCI - opis
Tego w automacie testowałem niedawno przy temp. 1'C z włączoną temperaturą głowicy w zegarach. Pierwszy postój przy 70' nie gasiłem silnika maskę otwierałem drugim kluczykiem, wąż od małego termostatu zimny od dużego też. Przez czas stania czyli z pół minuty wystygł do 60', ruszyłem dynamicznie na odcinku około kilometra pokazał 85'. Znowu się zatrzymałem, wąż od małego termostatu minimalnie ciepły, od dużego ciepły do około 15 cm za obudowę termostatu, chłodnica cała zimna. Przy tym postoju wystudził się chyba do 75', po ruszeniu znowu szybko rosło do 85'. Zapomniałem dodać że temp. wewnątrz była ustawiona na 22' w trybie auto więc dmuchało mocno, ale zawsze tak jeżdżę. Wracając do domu przegoniłem go około 160 km/h, temp. w zegarach 89' potem stał na wolnych obrotach 5 min. dalej na auto ale wiało już słabiej, temp. 79' wskaźnik w pionie. Po włączeniu ogrzewania na HI temp. spadła do 75' przestawiłem na 22 doszło na 81' i znowu pion. Po tym postoju wąż od małego termostatu lekko ciepły a od dużego był gorący na całej długości z kawałkiem chłodnicy, ale wąż z drugiej strony chłodnicy wchodzący do pompy wody był dosłownie letni. Nie wiem czy będę miał tyle czasu żeby przekładać pojedynczo wszystkie elementy, raczej przełożę wszystko na raz, myślę że to i tak nie pomoże.
|