Cytat:
@ Adept
ale ja się pytam jaki to ma sens mając ogrzewanie gazowe więc i bez problemu CWU w lecie na poziomie 100-150zł zakładać solary za 10 tyś ? Po 10 latach sie zwrócą, dziękuje za taką inwestycje.
|
Moim zdaniem sens jest choć by dlatego, że odpada Ci grzanie wody gazem, której idzie bardzo dużo. Grzanie słońca jest gratis nawet biorąc pod uwagę, że czasem nie ma nawet jak przebić się przez chmury, a ogrzanie 300L wody gazem niestety już nie.
Przedstawię Ci to bardzo prosto, mam w domu solar 3 szt. mam dwa zbiorniki 300L i 150 L (wiem głupota, ale wcześniej solarów nie było, a 300L było w zestawie) nawet dziś solar grzeje wodę, nie płacę za to nic, no może 2 zł do prądu dojdzie za pompki i sterownik. natomiast żeby zagrzać gazem koszt byłby nieporównywalnie większy. Bo ile będzie kosztowało zagrzanie 450 L wody gazem?
Poza tym 100-150zł może przy takiej pogodzie jak teraz, ale nie jesteś w stanie przewidzieć jaka będzie pogoda za miesiac i czy ta różnica nie wyniesie np 300zł.
W czasie od marca do września kiedy temp. i nasłonecznienie jest większe przy solarach grzanie gazem w zupełności odpada.