Odp: Instalacja dodatkowego podgrzewacza cieczy w TDCI - opis
Tak jak sugerowałeś dzisiaj rano znowu trochę pojeździłem automatem, na zewnątrz było 4'C więc pewnie się włączyło 2 świece w podgrzewaczu. Jeździłem na ustawionych 22' wewnątrz na AUTO, temp. głowicy włączona w teście zegarów, przed ruszeniem wyzerowałem licznik dzienny. Dzisiaj pion na wskaźniku był po przejechaniu 4,2 km z prędkością 100 km/h, w mk3 TDCi pion jest od 80'C do jak dobrze pamiętam 105'C. Pierwszy postój zrobiłem po 17 km, temp. pływała sobie od 82 do 88'C. Wąż od dużego termostatu był ciepły do chłodnicy, od małego w podobnej temperaturze, w rękę nie parzyło, powrotny z chłodnicy do pompy wody tylko lekko ciepły. Trójnik na obudowie dużego termostatu lekko ciepły do miejsca zaworka jednokierunkowego który jest wewnątrz cienkiego przewodu idącego do zbiorniczka wyrównawczego, czyli jakieś 5 cm, płyn w zbiorniczku zimny, pewnie w temperaturze otoczenia. Następnie wyjechałem na lepszą drogę i jechałem cały czas 150 km/h, temperatura doszła do 97' i potem zaczęła spadać do 91' i cały czas było 90, 92', po zwolnieniu do 120 spadła na 88' a jadąc 100 km/h było 84'. Łącznie zrobiłem 41 km, płyn w zbiorniczku wyrównawczym cały czas zimny, przewód powrotny do zbiorniczka oczywiście też. Po szybkiej jeździe przewody od dużego termostatu do chłodnicy i 3/4 chłodnicy oraz przewód od małego termostatu były gorące, przewód z chłodnicy do pompy wody mocno ciepły.
|