Temat: [Mondeo 2007-2014] 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
View Single Post
Stary 27-12-2015, 15:12   #255
ajro
ford::average

Imię: Jakub
Model: MK4
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?

Witam. Dzięki uprzejmości kolegi Puch.(Któremu serdecznie dziękuję za poświęcony czas) udało mi się zweryfikować poprawność działania skrzyni. To u mnie problem polega chyba jednak na mocy auta. Bo np wczoraj jechaliśmy w piątkę auto pełne i ledwo od jedynki przyśpieszam. Przejadę się chyba na hamownię żeby spradzić ile moje auto posiada teraz mocy bo na mój gust to połowę tego co miał. Często bowiem zdarza się tak, że auto nie chce przyspieszać przy dodawaniu gazu tylko redukuje i mówię tu o delikatnym deptaniu kiedy jadę sam. Wcześniej naciskałem gaz to przyśpieszał a nie redukował. To w końcu jest 160koni a nie 70. Na razie szukam dalej w kierunku zaburzeń w pracy silnika i braku mocy.
Ps. Może kręcenie rozrusznikiem kiedy nie umiał zapalić jak wcześniej pisałem aż do rozładowania akumulatora uszkodziło pompę paliwa i nie podaje ona teraz wystarczającej ilości paliwa a auto jest przez to zamulone? A może to coś innego. Skoro skrzynia dobra a to by był największy wydatek to szukam dalej w czym tkwi problem.
Sugerowałem się na początku skrzynią ponieważ wcześniej po zrobieniu upgrade'u software'u skrzyni auto zachowywało się tak samo ale problem występował tylko przy jeździe na 6 biegu, kiedy to po dodaniu gazu robił redukcję do 5 i nie dało się przyśpieszać delikatnie w ogóle na 6. Po zrobieniu adaptacji skrzyni problem znikał i auto przyśpieszało płynnie na każdym biegu. Bez nie potrzebnej redukcji. Więc pierwszą reakcją po rozładowaniu akumulatora było przeprowadzenie adaptacji która w tym przypadku nic nie dała, czyli problem jak się okazuje nie tkwi w skrzyni.
Dziękuję za kontynuację dyskusji na temat mojego problemu. Pozdrawiam
ajro jest offline   Odpowiedź z Cytatem