View Single Post
Stary 27-12-2015, 17:18   #58
pablolinda
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: MONDEO MK3
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Czy klimatyzacja powinna być cały czas włączona?

Może klapki albo silniczki przytykające dopływ ciepłego powietrza ci padły i są cały czas otwarte i dlatego leci ciepłe powietrze.
Miałem kiedyś coś podobnego ale to jeszcze w dużym fiacie że miałem urwaną linkę od zaworu sterowania nagrzewnicy i zawór ustawiony był po środku i po mimu że na suwaku przesuwałem na zimne czy ciepłem powietrze to zawsze leciało w miarę ciepłe czy to zima czy to lato było jak to odkryłem i naprawiłem to zima zaczęło lecieć nie ciepłe a gorące powietrze z nawiewów a latem chłodniejsze niż przed naprawą.

Żeby to sprawdzić przynajmniej częściowo bo tylko od strony pasażera jest łatwy dostęp bo jest ich więcej ale część da się sprawdzić wyjmując schowek. Więc wyjmij schowek i najlepiej w cichym miejscu żeby słyszeć czy silniczki pracują zmieniaj temperaturę przy nawiewie ustawionym na min tak żeby wentylator nie zagłuszał ci pracy silniczków obserwuj co się dzieje z klapkami i czy słychać taki dźwięk podobny jak w zegarku( tym środkowym jak zmieniają się minuty) podczas zmiany temperatury na klima troniku.

Ostatnio edytowane przez pablolinda ; 27-12-2015 o 17:34
pablolinda jest offline   Odpowiedź z Cytatem