View Single Post
Stary 27-12-2015, 17:37   #20
bodzio17
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: 2.0 benzyna. Dziwne odpalanie na zimnym silniku i szarpie podczas jazdy.

Raczej przypadek. Sytuacja jaką opisujesz, czyli opuszczanie wskazówki przez komputer auta jest w samochodach francuskich - w Ranault na pewno (miałem Lagunę II z LPG 3 lata i się tymi wskazaniami nie stresowałem), kolega ma Peugeota 407 z LPG to samo (fachowcy zamontowali mu specjalny przycisk do resetowania poziomu benzyny). Jestem świeżo po montażu LPG w swoim "tatowozie" i nauczony doświadczeniem z "Renaty" pytałem o potrzebę montażu emulatora poziomu benzyny, ale fachowiec potwierdził, że Ford pod tym względem jest "normalny", czyli komp czyta poziom benzyny z pływaka w zbiorniku i nie ma takiej potrzeby.

Cytat:
Napisał personiusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam a ja się trochę podepnę do tematu odnośnie małych problemów jazdy z silnikiem 2.0 z lpg ,mianowicie zaczeły mi się problemy z odpalaniem na zimnym silniku ,falowanie obrotów i różne tego typu objawy,było dużo dumania a może to a tamto i nadał problem był.Aż kiedyś cos mi przyszło do głowy ,jak miałem full paliwa w zbiorniku i schodziło z biegiem czasu do połowy to nic sie nie działo jak tylko paliwo zeszło poniżej kilometrów ile robię na zbiorniku gazu ,czyli ok 350 to zaczeły się problemy własnie .Wniosek mój taki że gdy komp auta policzy na podstawie kilometrów przejechanych i dynamiki jazdy że już nie ma paliwa ,nie powinien mieć ,to wtedy są cyrki bo auto jeżdzi dalej na gazie ,ale komp auta nie wie o tym że jedzie na gazie tylko że na benie i są cuda wtety bo według tego co komp wyliczył itp nie powinien już jechać a paliwo mimo to jest .Czyli reasumująć ja muszę mieć w zbiorniku utrzymywać poziom paliwa od połowy do pełna ,jak będzie mniej niż połowa to komp szaleje bo według jedzie wyliczeń brakuje mu beny według jazdy na gazie i dostaje błądne odczyty ,komp liczy zużycie beny nie tylko na podtawie litrów w zbiorniku ale i też na podstawie dynamiki jazdy i tego tez pewnie że koła się kręcą i licznik nabija kilometry,Trochę to zawiłe ale myślac logicznie to tak jest ,bo gdy trzymam paliwo na poziomie od połowy do full auto hula jak powinno ,gdy tylko zejdzie poniżej połowy i brakuję mu kilometrów z paliwa do kilometrów z gazu jest problem ,co Wy na to ,niech się ktoś wypowie w moich spostrzerzeniach piszcie ,dodam że autko jest na full sprawne nic mu nie dolega technicznie .

Dzis czyli 26.12 ranne odpalenie auta po moich powyższych wnioskach były trafne,auto pali jak trzeba na dotyk i bez zadnych falowań obrotów czy różnych tego typu problemów ,polecam każdemu kto ma silnik Duratec 2.0 HE + lpg wypróbowac ten mont i jestem przekonany że problemy ustaną wcześniej opisywane.pozdrawiam.
bodzio17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem