Odp: zakup rejestratora jazdy
Dziś odebrałem rejestrator Xblitz Night Full HD. Po kolei:
1. Pierwsze wrażenie ogólnie pozytywnie - urządzenie wykonane solidnie, nic nie trzeszczy, nie szura, nie ma jakichś zamazań, czy niedostatecznie "pomalowanych" obszarów. Uchwyt na szybę dość łatwo daje się zamontować i zdemontować. Kabel do gniazdka 12V jest wystarczająco długi.
2. Karta pamięci początkowo nie chciała zadziałać po formacie na PC (odpaliła dopiero po formacie w urządzeniu).
3. Obsługa na początku sprawia trudności, instrukcja jest za to dość prosta i łatwo przy jej pomocy można ogarnąć poszczególne funkcje.
4. Wady:
- NIECHLUJSTWO I JESZCZE RAZ NIECHJUSTWO.
Po pierwsze, w instrukcji widać urwane wyrazy, pomieszane ze znakami przestankowymi, czy... w ogóle nie przetłumaczone.
Po drugie to samo dotyczy niektórych pozycji w urządzeniu, mimo ustawionego domyślnego polskiego języka pojedyncze pozycje są w języku np. czeskim.
Mimo wszystko taki błąd kompromituje producenta, postaram się napisać na dniach, co zamierzają z tym zrobić?
Przejdę do konkretów. Po kilku próbach ustawień i konfiguracji wyruszyłem w trasę (wieczorem), z podczerwienią "na maxa". Obraz w Full HD wyglądał dość dobrze, szczegółowość na zadowalającym poziomie. Przykładowo latarnie uliczne nie "zaświecały" całego obrazu, tak samo nie miałem problemów z odczytywaniem tablic rejestracyjnych stojących, lub jadących przede mną blisko innych samochodów.
Na razie to oczywiście początek, jeszcze wiele dni testów w różnych warunkach pogodowych i o różnych porach dnia.
PS. Żeby uniknąć ewentualnych niedomówień, sprzęt kupiłem u markowego sprzedawcy sprzętu elektronicznego, nie u żadnego "Pana Wiesia", czy na Wschodzie.
Pozdrawiam!
|