Temat: [Focus 2011-2014] Led DRL zamiast halogenów
View Single Post
Stary 28-12-2015, 00:13   #58
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Led DRL zamiast halogenow

Cytat:
Napisał u08mlap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
żadne auto z fabrycznymi leadami nie ma i nie będzie wykorzystywało ledów jako postojówek
Hmm, chyba kolegę rozczaruję ale już od kilku lat niektórzy producenci tak robią, m.in. też Ford- zaczęło się od poliftowych Mondeo mkIV (ledy w zderzaku). Co więcej, tak też jest w reflektorze ksenonowym w Focusie mk3. Wykorzystanie tych samych ledów jako świateł do jazdy dziennej i jako świateł pozycyjnych (przy zredukowanym strumieniu świetlnym) to powszechny trend- sugeruję zwrócić uwagę na nowe audi i kie, których modele w zasadzie powszechnie korzystają z takiego rozwiązania, ople, lexusy, toyoty. Szczerze mówiąc to nie potrafię wymienić modelu, w którym byłyby ledowe dzienne, a które nie pełniłby też funkcji świateł pozycyjnych.
A homologacja do przepisów ma to, że dopiero lampa homologowana na odpowiedni rodzaj światła może być stosowana legalnie jako takie światło, które jest albo wymagane albo dopuszczone do użytku, przy spełnieniu jeszcze dodatkowych warunków (np. co do ilości, symetryczności, odległości, zasad połączeń elektrycznych).

Cytat:
Napisał u08mlap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam wszytko podłączone dobrze gdy nacisnę sprzęgło zapalają się ledy dlatego że auto ma system auto start - stop i tak musi być
Wcześniej nic nie pisałeś, że masz system start-stop ale to i tak nie wiele wyjaśnia, bo z przedstawionego opisu działania wynika, że ledy zawsze zaświecają Ci jak wciskasz sprzęgło, tzn. że też wtedy jak jeszcze w ogóle nie odpaliłeś samochodu kluczykiem/przyciskiem. Zresztą rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów wymaga, aby światła do jazdy dziennej włączały się automatycznie kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika - działanie systemu start-stop nie powinno mieć żadnego wpływu na to czy światła do jazdy dziennej się świecą czy też nie. Powinny być zatem podpięte pod taki układ, na którym napięcie nie zanika po wyłączeniu silnika przez system start-stop.

Cytat:
ponadto u mnie wszystkim steruje czujnik zmierzchu a nie będę ręcznie przełącznikami kombinował / porażka /
Widzę, że w ogóle nie zrozumiałeś o co chodzi z przełącznikami na moim schemacie ale prościej tego wyjaśnić nie potrafię. Dodam tylko tyle, że też mam czujnik zmierzchu, który włącza mi automatycznie światła mijania, co u minie powoduje całkowite wyłączenie ledów. Przełączniki, o których pisałem znajdują się w obudowie w komorze silnika i nie są bynajmniej przeznaczone do codziennego włączania czy wyłączania świateł...