View Single Post
Stary 28-12-2015, 13:37   #36
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

@rustin Mam dom o podobnych parametrach do twojego. Był to klocek komunistyczny z przeprowadzoną kompleksową termomodernizacją w 2012:
- wymienione okna (parametrów nie pamiętam ale mają dwie szyby)
- ściany ocieplone 15 cm styro 0,031
- dach min 40cm a gdzieniegdzie i z 80 wełny, jakiej nie pamiętam.

Dom ma wysoką w pełni mieszkalną "piwnicę", parter i poddasze użytkowe. Łącznie ~200m2 ogrzewanej powierzchni. Mieszka 5 osób. Trzy dorosłe i dwoje dzieci. Ojciec na emeryturze, żona zajmuje się dziećmi, ja głównie pracuję w domu. Temp 22C na noc nie zmniejszam. Termostaty w sypialniach są trochę bardziej skręcone ale 20C jest na pewno.

W domu przed remontem w kotłowni był kocioł węglowy, taki śmieciuch. Robiąc jej przebudowę pomyślałem, że skoro ojciec non stop jest w domu to będziemy palić węglem a gaz będzie jakby co. Zaprojektowałem pełną automatykę w kotłowni. Tak, że jeżeli węglowy gaśnie to gaz przejumje zadanie. Wszystko 100% zautomatyzowane. Kosztowało to sporo kasy i czasu bo musiałem zrobić sam. Spaliłem 700kg węgle testowo i nigdy więcej węglowego nie odpaliłem. Szkoda roboty, czasu i brudu. Zysk niewielki i można go wyliczyć.

Kocioł gazowy uruchomiłem dokładnie 3 lata temu. Kilka dni przed Bożym Narodzeniem więc mam za sobą 3 pełne lata ogrzewania domu i wody. Spojrzałem teraz na licznik gazu i zużycie właśnie przekręciło się na 6000m3. Czyli jakieś 11k plnów. Oczywiście gdyby były zimy to zużycie by wzrosło ale z pewnością nie jakoś szokująco.

Teraz trochę przybliżonych obliczeń:
- średnia sprawność kotła kondensacyjnego: 90%
- 1m3 gazu to 11kWh
Do ogrzewania więc potrzebowałem 60.000kWh energii.

Teraz węgiel:
- średnia sprawność kotła: 70%
- wartość energetyczna kg węgla 25000kJ/kg
1kWh = 3600kJ => 1 tona węgla da ~7000kWh
Przy założonej sprawności pieca muszę spalić ~85.000kWh czyli 12 ton węgla.
Licząc po 800pln za tonę wychodzi 9600.

Wniosek? Jeżeli dom jest energooczędny i jest dostęp do gazu sieciowego to pchanie się w węgiel/ekogroszek czy drewno to kiepski pomysł. Czy oszczędność na poziomie 500 czy nawet 1000plnów na rok jest warta roboty jakiej wymaga choćby zasypywanie pieca ekogroszkiem? Przywożenie, zwalanie, wyrzucanie popiołu? Kurz i brud pomijam. Sensu nie ma.

Solary jeśli na działce jest gaz sieciowy to czysta finansowa rozrzutność, że o marnej ekologi nie wspomnę.

U siebie zamontowałem kocioł De Dietrich MCR /II 24T. Za sam kocioł zapłaciłem 3240. Wszystko działa, nic się nie dzieje.
Pompę ciepła od razu odrzuciłbym w tych rozważaniach bo koszt instalacji jest potężny. Sam wiesz ile kosztuje pompa o odpowiedniej mocy, do tego trzeba zbudować proporcjonalny wymiennik no i koszt podłogówki w całym domu jest wyższy niż ogrzewania grzejnikowego.

Jeśli chodzi o indukcję to Ci co nie mieli niech nie powielają mitów. Dynamika grzania, moc płyty, czystość i komfort gotowania na niej jest nie porównywalnie lepszy niż na gazie. Gaz w kuchni to XX wiek. Za to już*dziękujemy.

Żarówki LED w E27 zamiast świetlówek to też chyba jeszcze nie ich czas.
Przykład na bazie Osram odpowiednika 60W żarówki klasycznej:
- klasyk 60W - 1,50 pln
- świetlówka 13W - 20,00 pln (czas zwrotu: 650h)
- LED 8W - 35,00 pln (czas zwrotu: 1073h)
Pomijam wymiany żarówek bo się przepaliły ale wiele to nie zmienia bo wystarczy, że jedna LEDowa padnie i szlag wszystko trafił. Jeśli ktoś wymieni wszystkie w domu to oczywiście oszczędność na rachunku za energię bedzie bardziej niż zauważalna ale jaka inwestycja na dzień dobry. To szok. Odpowiednik 60W żarówki klasycznej to jeszcze ma jakąś cenę ale mocniejsze to już kompletne wariactwo cenowe. Ja wymianę na LEDy wprost krytykuję bo ludzie wsadzają 5W LED a potem siedzą w norach. Mam nad stołem w jadalnie świetlówkę 32W (odpowiednik 150W tradycyjnej). Kosztowała 22pln. Niech mi ktoś zastąpi to ledami. Nigdy się nie zwróci.

Ostatnio edytowane przez latar ; 28-12-2015 o 13:40
latar jest offline   Odpowiedź z Cytatem