Cytat:
|
@Asqelos czym ogrzewasz dom?
|
jeszcze nie ogrzewam, jestem w trakcie budowy. Ogrzewał będę piecem na ekogroszek z podajnikiem i odpowiednim sterownikiem.
Gaz wyeliminowałem na dzień dobry, zanim kupiłem projekt. Całe życie używam gazu i nie chce dziadostwa. Na szczęście gazownia utwierdziła mnie w przekonaniu. Samo doprowadzenie gazu do działki, to ok 150tys. zł (jest nas 4-ech więc do podziału, ponad 800m do najbliższej rury), a gdzie doprowadzenie do domu, gdzie instalacja w domu? Tak jak pisałem, u mnie opłaty stałe za to, że mam gaz to 75zł/m-c. Koszt pieca gazowego, to mniej więcej tyle samo co piec na ekogroszek.
PC odpada, bo tylko z gruntowym wymiennikiem a ta kosztuje od 30 do 60 tys, zł (wraz z odwiertami).
I najważniejsze. Ja i moja rodzina jesteśmy bardzo ciepłolubni. Minimalna temp. w domu to 23*C a optymalna to 24*C. W łazience musi być minimum 26st*C. Ja wiem, że dla większości z Was to sauna, tak jak dla mnie 20*C to lodówka. Jak słyszę że ktoś ma w sypialni 19*C to już mnie telepie.
I teraz powiedzcie jakie mielibyście zużycie gazu utrzymując takie temp. w domu??? Co najmniej 2x więcej.
To samo grzanie cwu. Większość z Was ma w bojlerze 40*C, ja się kąpię w co najmniej 42*C więc w bojler musiałby mieć co najmniej 50*C. itd itp.
Bump:
Cytat:
|
a tak na marginesie z tego co wiem to tona dobrego groszku kosztuje ok 800zł i jak by nie liczyć trzeba tego za rok ok 5do 6 ton
|
Żartujesz, 4 tony to max
Bump: Natomiast gaz, PC i inne tego typu ma jedną wielką zaletę. Jest czysto i bezobsługowo(przynajmniej teoretycznie)