Cytat:
To dlaczego w zwykłych benzyniakach nie robią ogrzewania z kolektora? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
No cóż, może dlatego, że Ford postawił swoim inżynierom do rozwiązania problem powolnego nagrzewania hybrydy a nie zwykłego benzyniaka, w którym ten problem nie był zgłaszany...
A tak przy okazji, to pierwsze tankowanie mam za sobą. Średni wynik na dystansie 760 km, w większości po mieście, wyniósł 5,9 l/100km. Zobaczymy co będzie dalej.
Wrażenia z jazdy:
- komfort resorowania, toczenia, hałaśliwość we wnętrzu to najmocniejsze strony auta, o wyglądzie nie piszę, bo to oczywiście najładniejsze auto ostatnich czasów
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,
- hybryda zachęca do oszczędnej i ekologicznej jazdy, zacząłem wybierać trasy nie o mniejszym natężeniu ruchu, szybsze, ale krótsze i nieco wolniejsze,
- asystent jazdy hybrydowej (kategoria przyspieszenie, hamowanie, jazda) zachęca do spokojnej i świadomej jazdy; przewidujemy zachowanie innych kierowców, a może obserwować migające światła dla pieszych, a może nie przyspieszać skoro przed tobą hamują... w nagrodę poruszamy się bezszelestnie, spokojnie i... tanio
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,
- po skończonej jeździe i wyłączeniu silnika wyświetlane jest podsumowanie ostatniej jazdy; przykładowo przejazdy do pracy (19 km), najkrótszą drogą, przez centrum, owocowały wynikami (chronologicznie, wraz z opanowywaniem techniki jazdy): 4,7, 4,5, 4,3, 4,1, 3,9 i rekordowe 3,7 l/100 km B-) co daje 0,7-0,9 litra paliwa na podróż; alternatywą dla mnie jest podróż obwodnicą, ale zużycie skacze do 5,7 l/100 km (w podsumowaniu podróży) a przebieg skacze do 37 km, co daje 2,1 litra paliwa na podróż. No cóż, do tej pory jeździłem Focusem TDCi 136 km z Powershiftem i podróż obwodnicą była oczywistym wyborem. A teraz nie jest to takie oczywiste
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i trener jazdy przy 120 km/h karci żółtym polem za prędkość - polecam wyłączenie go na trasie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W hybrydzie nie musimy myśleć o żadnych turbo sprężarkach, studzeniu, dopalaniu DPF'a... wsiadamy, jedziemy, krótki dystans - zużycie paliwa 0 l/100 km,
- skrzynia eCVT - płynna, szybka, dynamiczna; nie miałem żadnego szarpania w żadnej sytuacji; chcę przyspieszyć, proszę bardzo; w połączeniu z napędem hybrydowym wrażenie z jazdy jest mniej więcej takie, że przy przyspieszaniu mamy przyjemny pomruk silnika spalinowego, jakby w amerykańskich autach z 3-4 biegowymi automatami (silnik spalinowy załącza się rzeczywiście bez jakiegokolwiek szarpania) a po osiągnięciu prędkości przejazdowej po odjęciu gazu silnik milknie i jedziemy na elektryce, jakbyśmy wrzucili na luz albo zgasili silnik w tradycyjym aucie; skrzynia eCVT jest według mnie lepsza pod względem płynności od Powershifta, który potrafi szarpać w niektórych sytuacjach; przyspieszenie na eCVT jest płynne, a niekiedy zaskakujące; z jednej strony mamy ekscytujące poziomy zużycia paliwa a z drugiej strony, jak trzeba przyspieszyć, to nie ma sprawy (ale te listki i wskaźniki efektywności
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
- audio Sony 9 głośników gra na prawdę dobrze; zaskoczyłem kolegę, który ma audio premium w nowym Passacie i dziwił się, że ten Sony tak gra bez subwoofera.
Mam też dwie wady, jeśli mam się czepiać:
1) szyber dach + elektryka foteli sprawia, że kierowca o wzroście 188 cm będzie zahaczał czupryną o sufit
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2) Mondeo HEV jest albo dość nisko zawieszony, albo ma mocny skok pracy zawieszenia; wszelkie ograniczniki prędkości i krawężniki należy pokonywać na prawdę powoli... w Focusie tego nie było
Nie wypowiadam się na razie o bagażniku i o jeździe na trasie, ale dłuższy wyjazd wkrótce, więc coś niecoś opiszę po powrocie. Zakupiłem bagażnik dachowy, w razie co box trafi na dach asekuracyjnie.