Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?
View Single Post
Stary 31-12-2015, 21:00   #442
ARTi_V6
ford::advanced

Model: Mk4 Titanium S
Silnik: DW10C 193PS 400Nm
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Podzielę się z Wami moim małym eksperymentem z DPF.

Wypala się regularnie co ok. 300km. Podglądając parametry DPF na komórce zauważyłem że zaczyna wypalanie przy 75% zapełnienia i kończy przy 25% zapełnienia. Jednak co ciekawe nie zapełnia się liniowo tzn rośnie z tych 25% stopniowo do ok. 36% i nagle wskakuje na ok 60% i rośnie sobie dalej stopniowo do 75%.

Wygląda na to że przez ten przeskok z 36% do 60% powoduje że wypala się tak często.

Postanowiłem wypalić go statycznie FORScanem.

Proces trwał 25 minut, silnik pracował na obrotach ok. 2800 i z tego co zauważyłem na początku faktycznie wypalał bo nie można było przyłożyć ręki do wydechu - taki żar. Potem już tylko utrzymywał te wysokie obroty a spaliny miały normalną temperaturę.
Na sam koniec procesu silnik puścił śmierdzącego szarego bąka po czym obroty zeszły do jałowych i silnik się chłodził.

Po tym zrobiłem ok 200km w mieście i 750 w trasie - czyli 950km do następnego wypalenia - WOW.

W tym czasie procent zapełnienia ładnie wzrastał co 1% aż do 75%. Już się ucieszyłem że teraz filtr będzie się zapełniał liniowo. Jednak po normalnym wypaleniu w trasie spadło do 7% i znowu po staremu doszło do 36%, przeskoczyło na 60% i zaczęło wypalać przy 75%.

Znowu proces powtarzał się co 300km.

Także nie wiem co myśleć, po statycznym wypaleniu mogę zrobić prawie 1000km czyli filtr nie jest zabity na amen. Jednak kiedy wypalaniem steruje PCM robi to regularnie co 300km.

Może trzeba zresetować wartości DPF w PCM? Widziałem taka funkcję w FORScan.