Podzielę się z Wami moją przygodą z mapami i rzekomo Polskim Menu dla systemu DENSO pobranym ze strony
www.chomikuj.pl.
O tym jak człowiek zaczyna trzeźwo myśleć po fakcie dokonanym, dowiecie się poniżej.
Od razu przestrzegam wszystkich aby nie próbowali robić podobnych modyfikacji na oprogramowaniu wrzuconym przez kogoś do sieci.
Mając ostatnio kilka dni wolnego, postanowiłem odświeżyć starą płytę z mapami bo zaczęła odmawiać posłuszeństwa, a przy okazji naciąłem się
na sterownik z Polskim menu, z bardzo łatwą instrukcją obsługi i instalacji - no i się pokusiłem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlaczego się pokusiłem i myślałem że to się uda ? a to dlatego że po serwisie
www.youtube.pl krążą filmy z Polskim menu w Fordach, jest też firma, lub teraz może i firmy robiące takie modyfikacje i uznałem że ktoś zdobył magiczne oprogramowanie i wrzucił je na chomika - tak przecież bezinteresownie, czemu nie?
Nagrany na płytę soft okazał się syfem który o włos nie uwalił mojego napędu DVD.
Dlaczego o włos ? - z forum po całej sprawie dowiedziałem się że gdybym dopuścił się instalacje oprogramowania do końca,
zablokowałbym napęd z bagażnika na amen, bo do tego dąży ta wstawka. Co wrzucający na chomikuj.pl chciał uzyskać? - Nie wiem, nie będę próbował się z nim skontaktować, być może odwiedza forum i ten wątek? więc jeśli to czytasz to pamiętaj że karma wraca, kiedyś może wspomnisz te słowa.
Instalacja tego dziadostwa w moim przypadku nie powiodła się, gdyż w momencie załadowania się płyty, ekran w samochodzie
zaczął wariować, pokazały się dziwne pasy, przeplatane tabelkami z różnymi wartościami, pomyślałem że jest coś nie tak i odruchowo zgasiłem samochód przerywając postęp wgrywania i wyjąłem płytę z napędu w bagażniku. Skutkiem ubocznym tej próby udoskonalenia swojego samochodu stało się
unieruchomienie wyświetlacza nawigacji - czarny ekran. Ekran nie dawał żadnych śladów życia, podobnie radio, płyta CD w panelu, jak i zestaw głośnomówiący. Korzystając z rad kolegi z forum Mariusza, któremu jestem bardzo wdzięczny za cenne wskazówki udało się ożywić wszystkie wymienione funkcje. Wcześniej wspomniane przerwanie instalacji oprogramowania nie zablokowało napędu i mogłem wkładać i wyciągać zamontowaną płytę CD. Osoby z forum które zainstalowały oprogramowanie w całości nie mogły z włożoną płytą zrobić już niestety nic. Otrzymany od Mariusza prawidłowy soft naprawił to co plik z chomikuj.pl zdążył zepsuć.
Jeszcze jedna mała wzmianka. Wypalony soft z oprogramowaniem dopiero przy ósmej kopii płyty DVD uruchomił się. Tu również podziękowania dla
Mariusza za to że kazał mi próbować na rożnych nośnikach, różnych firm płyt od CD,DVD, CDRW i DVDRW gdyż pod nagraniu czwartej płyty byłem pewny że to się nie uda, bo nic na to nie wskazywało. Płytą która odpaliła poprawny
soft do nośnik firmy maxell DVD+R - szybkość zapisu x2 w programie IMGBURN ( może komuś przyda się tego typu informacja ). Na chwilę obecną wszystko działa jak należy.
Zestaw głośnomówiący, radio i wyświetlacz działają tak jak wcześniej. Nigdy już nie będę próbował urozmaicać auta czy to komputera z nieznanego źródła.Przestrzegam Was na zapas, gdyż sprawdziłem to na własnej skórze i wiem ile to nerwów kosztuje
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki Mariusz za rady, poświęcony czas i bezinteresowną pomoc, bardzo Cię za to właśnie cenię, niechaj Cię omijają wszelkie usterki! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Służę pomocą na przyszłość!