Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!
View Single Post
Stary 02-01-2016, 21:01   #1
zajoprzemo
ford::average

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12
Domyślnie Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Witam,
Jestem posiadaczem MONDEO MKIV 2.0 tdci 140KM (rok produkcji 2010), przebieg 210 tyś... przy 200 tyś usunąłem DPF....
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że im jest zimniej na dworze tym gorzej silnik odpala.. tzn akumulator kręci bez zarzutu jednak trzeba dłużej kręcić i jak odpali to obroty przebierają i po chwili to ustaje. Jak jest cieplej odpala bez zarzutu... Ostatnio przy temperaturze -4 musiałem dwu krotnie kręcić po około 5 sek. Dzisiaj przy temperaturze -8 nie mogłem odpalić.. dopiero po około 10 krotnej próbie odpalił... bardzo długo musiałem kręcić rozrusznikiem... szerze to nie dawałem nadzieji, że odpali... raczej myślałem że już akumulator padnie... jak już odpalił było ok, później stał 3 godziny i też bez problemu odpalił... dodatkowo zauważyłem, że na postoju przy włączonym silniku temperatura silnika spada, ale jak jadę autem to się podnosi i utrzymuje w granicach 90 stopni..
Proszę o sugestie co to może być??? Wiem że należy podłączyć pod kompa auto.. jestem umówiony w poniedziałek z mechanikiem, ale już się denerwuję na samą myśl... Proszę o pomoc ??
Czy to mogą być wtryski i czy się je regeneruje?
Czy to jakiś czujnik temperatury paliwa, silnika etc??
Co to może być??
Z góry dziękuję za podpowiedzi...
p.s filtr paliwa wymieniłem około 10 tyś km temu
p.s dolałem dzisiaj po tej akcji do paliwa uszlachetniacz z shella

Ostatnio edytowane przez SRS ; 02-01-2016 o 21:39
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem